Župska berba od 22. do 25. septembra u Aleksandrovcu

Izvor: Blic, 14.Sep.2011, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Župska berba'' od 22. do 25. septembra u Aleksandrovcu

Tradicionalna manifestacija ''Župska berba'' grožđa, koja se po 48. put održava u Aleksandrovcu, svečano će biti otvorena 22. septembra, najavili su danas organizatori.

Direktor Turističke organizacije Aleksandrovca (TOA) Vladimir Rašković je kazao da je tema ovogodišnje ''Berbe'', koja traje do 25. septembra glasi ''Vreme je za rađanje''.

Direktor Rašković je naveo da će posetioci tokom četiri dana slavlja u čast grožđa i vina, imati priliku da prisustvuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nizu kulturno-umetničkih i sportskih događaja, izložbi, karnevalu, te koncertima grupa ''Riblja čorba'', ''Neverne bebe' i nastupima Snežane Đurišić i Dobrivoja Topalovića.

Rašković je kao posebno zanimljivo istakao promociju knjiga ''Rezidba voćaka i vinove loze'' i ''Bonton o vinu''.

Direktor Zavičajnog muzeja Ivan Brborić je podsetio da posetioci, koji dođu na ovu manifestaciju, mogu da obiđu i druge turističke destinacije kao što su ''Poljane'' - sezonska vinogradarska naselja u Župi, ostatke srednjovekovnog grada Koznika, etno selo Latkovac, kao i više manastira.

Predstavnik TOA Boban Pribanov je naveo da ove godine očekuju goste iz Francuske, Italije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, kao i grupu turista iz Hrvatske koji se bave uzgajanjem vinove loze u Dalmaciji.

Ideja o obeležavanju dana berbe grožđa nastala je još 1963. među turističkim radnicima i privrednicima.

Manifestacija je, u međuvremenu, prerasla u jednu od najznačanijih turističko-privrednih priredbi na Balkanu, a odlikuje je jedinstvena Fontana vina koja od 1969. ljubiteljima podeli oko 20.000 litara vina, kao i Vinska ulica gde župski domaćini iznose svoje proizvode i dele tajne sa gostima.

Postavka Muzeja vinarstva i vinogradarstva, koji je smešten u starom podrumu Poljoprivredne škole, ilustruje istorijski razvoj vinarstva i vinogradarstva u Župi.

Tokom nekoliko dana manifestacije ''Župske berbe'', ovaj grad poseti oko 300.000 do 400.000 gostiju iz zemlje i inostranstva.

Povezane vesti: Novi propisi u oblasti vinogradarstva „Župska ružica“ razveselila goste

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Župska berba" od 22. do 25. septembra u Aleksandrovcu

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09

BEOGRAD - Tradicionalna manifestacija ''Župska berba'' grožđa, koja se po 48. put održava u Aleksandrovcu, svečano će biti otvorena 22. septembra, saopštila je Turistička organizacija tog grada...Tema ovogodišnje ''Berbe'', koja traje do 25. septembra glasi ''Vreme je za rađanje''...Posetioci...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.