Župljanin hteo da se preda 2004.

Izvor: Politika, 13.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župljanin hteo da se preda 2004.

Profesor Koviljko Lovre ubedio ga da se ne preda tvrdeći da će ga ubiti eskadroni smrti po nalogu Vojislava Koštunice i Radeta Bulatovića

Istražni sudija Posebnog veća Okružnog suda u Beogradu Dragan Plazinić doneo je rešenje o izručenju optuženog Stojana Župljanina Haškom tribunalu, izjavila je juče portparol tog suda Ivana Ramić.

Ramićeva je novinarima ispred Specijalnog suda rekla da odbrana ima pravo na žalbu u roku od tri dana od prijema rešenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Haški optuženik odbio je da optužnicu primi, tvrdeći i dalje da se zove Branislav Vukadin. On je tražio novo utvrđivanje identiteta, iako je prekjučerašnja DNK analiza već potvrdila da je upravo on Stojan Župljanin.

Advokat Nebojša Maraš, Župljaninov branilac, rekao je da je „optužnicu odbio da primi čovek protiv koga se vodi postupak”. „Uhapšeni je izrazio sumnju u DNK analizu koju je uradio MUP, jer je izvršena u kratkom roku”, rekao je Maraš novinarima ispred Specijalnog suda.

Pravni tim za odbranu uhapšenog predložio je novo veštačenje, tražeći da se obavi dopunska DNK analiza i daktiloskopska identifikacija. „Istražni sud će odlučiti o tome da li su ispunjeni uslovi za predaju Haškom tribunalu”, rekao je Maraš i dodao da pravni tim zahteva da identifikaciju izvrši neka institucija koja je izvan MUP-a, a koja je za to nadležna.

Policija ispituje ulogu profesora Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i bivšegpredsednika Izvršnog veća Vojvodine Koviljka Lovre, koji se u medijima pominje u vezi sa skrivanjem uhapšenog haškog begunca Stojana Župljanina. Kako je „Politici” rečeno u vrhu BIA, da li će Lovre biti osumnjičen da je bio Župljaninov jatak, zavisiće od dalje procene policije i tužilaštva. Novosadski profesor, prema našim saznanjima, za sada nije pod istragom, iako sukontakti između njega i Župljanina policiji poznati već nekoliko godina.

„Stojan Župljanin hteo je da se dobrovoljno preda 2004. godine, ali ga je upravo Lovre ubedio da to ne čini, plašeći ga da će ga, ako se preda, ubiti eskadron smrti. On je pisao Župljaninu pisma i nagovarao ga da se ne preda. Lovre je više puta privođen i od njega je uzimana izjava”, tvrdi naš izvor iz vrha BIA.

Istražujući način na koji je Župljanin došao do lične karte na ime Branislav Vukadin, policija je došla do matičarske službe koja je, pod još nepoznatim okolnostima, haškom optuženiku izdala nekakav dokument. Na osnovu tog papira policija u Bačkoj Palanci izdala je Župljaninu ličnu kartu, tvrdi naš izvor, ističući da haški optuženik nije imao nikakvu „vezu” u policiji u tom gradu.Župljanin je, kako piše novosadski „Građanski list”, posle objavljivanja optužnice 2001. godine mnogo vremena provodio u tom gradu, pa je čak i u izveštajima Haškog tribunala pominjan Futog kao mesto njegovog prebivališta. Navodno je jednu bazu imao i u Bačkom Jarku. Jataci su sa njim kontaktirali putem oglasa u novinama, koje je predavao profesor Ekonomskog fakulteta Koviljko Lovre, koji je tokom potrage za Župljaninom bio pod posebnom pažnjom. Tekst jedne od takvih poruka glasio je: „Čiča, vreme je, javi se Bradi ili Gutaču”.

Dorotea Čarnić

-----------------------------------------------------------------------------

Međunarodni projekat

Predsednik Skupštine Autonomne regije Krajina, Vojo Kuprešanin kaže za naš list da je hapšenje Stojana Župljanina bio „međunarodni projekat”.

– Ne vjerujem da je neko od domaćih institucija ili pojedinaca izdao Župljanina. Posebno ne onih iz Republike Srpske. Njegovom hapšenju prethodilo je višemesečno angažovanje CIA i engleskih obaveštajnih službi – tvrdi Kuprešanin.

Ratni predsednik Skupštine ARK ističe da „nikada nije bio upoznat sa zločinima koji se pripisuju Župljaninu”, a „u arhivi Autonomne regije Krajina i bilo kom dokumentu koji se našao pred poslanicima ne postoji bilo kakav dokument po kome bi Župljanin delovao”.

– Autonomna regija imala je za cilj samo čisto ekonomsko povezivanje i saradnju srpskih teritorijalnih cjelina kako bi lakše podnijeli poteškoće sa kojima smo se počeli suočavati. U optužnici koja teško tereti Župljanina vjerovatno postoje dokazi i svedoci, ali mi u Skupštini o tome nijednog trenutka nismo bili informisani. Sve što znam o tome pročitao sam iz novina – kaže Kuprešanin.

Porodična kuća Stojana Župljanina u ulici Stevana Markovića u banjalučkom naselju Rosulje, u kojoj stanuju Župljaninovi roditelji, supruga Divna i sin Mladen, juče je bila zatvorena za novinare. Na telefon se javio Župljaninov otac koji je nimalo biranim reečima uzvratio na molbu novinara za izjavu.

S. Sabljić

[objavljeno: 14/06/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.