Zube popravljaju na kredit

Izvor: BKTV News, 05.Sep.2014, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zube popravljaju na kredit

Dok susedi iz Hrvatske i Mađarske dolaze u Novi Sad da poprave zube jer im je duplo jeftinije nego u domovini, Novosađani sve češće podižu kredite ili mole zubare za odloženo plaćanje.

Zato tek svaki peti Novosađanin ide kod zubara redovno, jednom do dvaput godišnje. Gotovo polovina, 42 odsto, odlazi kod zubara tek kada zaboli zub, a najveći broj ispitanika u istraživanju Agencije za društveno odgovorno poslovanje kaže da je cena jedan od presudnih faktora.
- >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Šta mislite zbog čega većina ordinacija u gradu počinje da nudi odloženo plaćanje? Zato što nas čak i stalni pacijenti stidljivo pitaju: može li na čekove ili bar na dve rate – kaže Tihomir Zdravkov, novosadski stomatolog.
Iako su novosadske cene godinama jedne od najnižih u regionu pa, primera radi, protetiku plaćamo za 30 odsto manje nego Hrvati i 50 odsto manje nego Mađari, za naše stanovnike cene su previsoke. Popravke zuba se nekako i plaćaju, jer obično koštaju nekoliko hiljada dinara.
- Stiže mi stari pacijent koji kod mene nije bio poslednjih osam godina. Ima problem sa protezom, popravka košta 12.000 dinara. A on radi za 19.000. Neprijavljen! Kako taj čovek da plati popravku – komentariše specijalista oralne hirurgije Miro Mirković.
Stoga i ne čudi što sve više ordinacija prodaje svoje usluge preko sajtova za kolektivnu kupovinu, uz popuste, ili ogranizuje plaćanje na kredit, čekovima ili na odloženo. Neretko i firme potpisuju kolektivne ugovore i pomažu kreditiranje svojih radnika. Čak i pojedine banke daju specijalizovane kredite za stomatološke usluge, počev od 20.000 dinara, sa kamatom od oko 20 odsto i rokom otplate od 12 do 36 meseci.
Hrabriji Novosađani plitkog džepa rešenje su našli u praski studenata Stomatološkog fakulteta. Određenim danima na Medicinskom fakultetu stomatološke usluge se mogu dobiti gotovo potpuno besplatno, ali pod uslovom da se poverite u ruke neiskusnih studenata i dozvolite im da uče na vama.
Cene zubarskih usluga
Usluga – Državni zubar – Privatnik
Vađenje zuba – 1.200 – 1.500-2.000
Plombiranje – 1.500-2.000 – 2.000-2.500
Popravka sa lečenjem – 2.000-4.000 – 3.000-5.000
Nadogradnja, keramička krunica – cena varira* – 10.000-12.000
Dečje proteze – 31.500 – od 30.000
Proteza cele vilice – cena varira* – od 120.000
* U zavisnosti od materijala, broja, vrste…
Izvor: 24sata.rs
The post Zube popravljaju na kredit appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.