Žrtve infarkta zbog dugogodišnjeg stresa

Izvor: Politika, 19.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve infarkta zbog dugogodišnjeg stresa

Srbija, posle Rusije i Ukrajine, treća u svetu po smrtnosti od srčanih oboljenja

Posle Rusije i Ukrajine, Srbija je treća zemlja na svetu po broju umrlih od oboljenja srca. Ova sumorna statistika danak je dugogodišnjem stresu, ali i lošim stilovima života, nezdravoj ishrani i nedovoljnoj fizičkoj aktivnosti. Ipak, ovu crnu statistiku uskoro ćemo promeniti. Priključili smo se evropskom projektu „Stent za život” čiji je cilj efikasnije zbrinjavanje pacijenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa akutnim infarktom.

Ovo je juče, povodom početka rada Kongresa kardiologa Srbije, medicinskog događaja koji je okupio oko 950 učesnika i čak 17 stranih predavača, za „Politiku” izjavio akademik Miodrag Ostojić, predsednik Kongresnog odbora.

Srbiji je, kako otkriva dr Ostojić, uzor Mađarska, u kojoj se godišnje stent ugradi kod 600 pacijenata na milion stanovnika, a to je u ovom času – 240 pacijenata. Mađari imaju 17 angio-sala, dok u Srbiji za te namene postoji devet sala za katetarizaciju, ali treba imati u vidu da Mađarska ima nacionalni bruto dohodak od 15.000 dolara, a mi – 6.000 dolara.

– Kao što je na ovom kongresu našim lekarima poručio profesor dr Patrik Goldštajn iz francuskog Lila, najvažnije je da lekari prepoznaju simptome infarkta i da pacijente pravo voze u angio-sale, a ne na prijemna odeljenja gde se gubi dodatnih sat vremena. To je studentsko znanje, ali ipak veliki broj osoba sa akutnim infarktom ostaje u manjim zdravstvenim centrima i leči se konzervativnom terapijom – kaže dr Ostojić.

Naš sagovornik otkriva da će sa gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem Palmom napraviti oglednu opštinu u kojoj će lekari svakom pacijentu sa akutnim infarktom davati najsavremeniju terapiju i upućivati ga u angio-salu.

O. Popović

----------------------------------------------------

Ćevapi „za poneti” za predsednika Evropskog udruženja kardiologa

Kongres kardiologa Srbije otvorio je poznati svetski kardiolog profesor dr Roberto Ferari iz grada Ferara. On je aktuelni predsednik Evropskog udruženja kardiologa Srbije, koje okuplja čak devet hiljada članova. Ovaj stručnjak održao je i predavanje o popuštanju srca i usporavanju srčanog ritma, a promovisan je i kao „gostujući” profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu. Mnoge je juče osvojio ljubavlju prema Srbiji, a naročito prema ćevapčićima. Iako ih je prethodno večerao, zatim i ručao narednog dana, u avion je u plastičnoj posudi poneo desetinu komada sirovih ćevapa.

[objavljeno: 20/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.