Zlatne naušnice s grbom Nemanjića

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatne naušnice s grbom Nemanjića

U Smederevskoj tvrđavi u iskopinama drevne crkve pronađen skelet devojčice i vredan nakit koji potiče iz 14. ili 15. veka

Sme­de­re­vo – U osta­ci­ma ka­me­na i šu­ta od zi­do­va cr­kve­nog kom­plek­sa iz 10. ve­ka, u Sme­de­rev­skoj tvr­đa­vi, ot­kri­ven je grob sa ske­le­tom de­voj­či­ce po­red ko­ga je pro­na­đen par zlat­nih na­u­šni­ca iz sred­njeg ve­ka sa dvo­gla­vim or­lom, gr­bom di­na­sti­je Ne­ma­njić. Ta­man >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ka­da su na­me­ra­va­li da ozi­da­ju i pre­zen­tu­ju ostat­ke sa­kral­nog kom­plek­sa i ti­me okon­ča­ju pe­to­go­di­šnja is­tra­ži­va­nja na drev­nom lo­ka­li­te­tu, sme­de­rev­ski ar­he­o­lo­zi do­šli su do ovog ot­kri­ća.

– U se­ver­nom de­lu sa­kral­nog kom­plek­sa ot­kri­li smo grob sa osta­ci­ma mla­đe žen­ske oso­be, ve­ro­vat­no de­voj­či­ce, či­ji su de­lo­vi te­la po­pri­lič­no ošte­će­ni. Ima­li smo sre­ću da i po­red pot­pu­ne de­va­sta­ci­je gro­ba osta­ne je­dan iz­u­zet­no vre­dan na­laz, par zlat­nih na­u­šni­ca ko­je su po svom ob­li­ku i na­či­nu iz­ra­de ret­ke. Reč je o lu­nu­la­stom ti­pu min­đu­ša šu­pljeg li­ve­nja sa ure­za­nim or­na­men­ti­ma i gr­bom Ne­ma­nji­ća sa boč­nih stra­na, što ujed­no i ne mo­ra da zna­či da je reč o oso­bi iz te vla­dar­ske lo­ze – iz­ja­vio je De­jan Ra­do­va­no­vić, ar­he­o­log u Re­gi­o­nal­nom za­vo­du za za­šti­tu spo­me­ni­ka kul­tu­re.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 12.maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Olivera Milošević

objavljeno: 12.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.