Život bez oba bubrega – strah i nada u doniranje organa

Izvor: RTS, 27.Maj.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život bez oba bubrega – strah i nada u doniranje organa

Šabac je pre deset godina bio jedan od prvih gradova koji se uključio u akciju potpisivanja donorskih kartica. Međutim, ni potpis ponekad nije dovoljan da se pomogne drugima kad nade više nema. Samo na šabačkom odeljenju dijalize, na listi za novi bubreg i život je 15 pacijenata.
Srboljub Radovanović iz Šapca je pre tri godine u jednom danu ostao je bez oba bubrega. Od tada je više u bolnici nego >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kod kuće. Zbog oštećenih krvnih sudova gotovo svaka dijaliza je problematična. Zbog tromba, i po dve uzastopne operacije u jednom danu spasavale su mu život.

"Samo na rukama, a gde su ugradnje centralnih venskih katetera na vratu, ključnoj kosti sa jedne i druge strane, na preponama, preko dvadeset intervencija kojekakvih. Ostaje samo da mi se to radi na butinama i to je to. To je samo kupovina vremena", priča Radovanović.
Strepnja da će ugrađeni graf za dijalizu da stane, svakodnevna je i kod Srbe i kod medicinskih radnika šabačke bolnice.
Medicinska sestra Svetlana Popović ističe da Srba ima loše krvne sudove. "Više puta je kolabirao, tako da nikad nismo sigurni kakav će da bude ishod uključenja", kaže Popovićeva.
Na šabačkom odeljenju dijalize godinama gotovo da nema slobodnog kreveta. Dnevno u dve smene 126 pacijenata, godišnje preko 18.000 dijaliza.
Za transplantorni lanac kao put produžetka života, spremni su i edukovani timovi.
Jasmina Maksimović, anesteziolog bolnice "Dr Laza K. Lazarević" navodi da su oni u programu nabavke opreme koja je neophodna za praćenje donora organa.
"Računamo da ćemo do kraja ove godine ući u program donorske bolnice", kaže Maksimovićeva.
Predrasude najveći problem, apel građanima da zaveštaju organe
Najveći problem za više transplatacija, kažu lekari, jesu predrasude i zablude. I pored potpisane donorske kartice, odluku o doniranju organa porodice preminulih teško donose.
Slavko Nikolić, predsednik udruženja dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih invalida "Čivija", ističe da je život bez jednog bubrega veoma težak, a kamoli bez oba bubrega.
"Apelovao bih na sve građane Srbije da zaveštaju svoje organe, da postanu donori, jer donori spasavaju po šest sedam života. Ima tu mladih ljudi koji su ostali bez ikakvog cilja u životu", poručuje Nikolić.
Šabačkom saobraćajnom inženjeru dan i noć počinju sa istom nadom.
"Valjda ta želja mi daje snagu da će samo jednom zazvoniti telefon i da ću biti pozvan", kaže Srboljub Radovanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.