Zilkić: Muslimani u Srbiji uživaju sva prava i slobode

Izvor: S media, 28.Maj.2010, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Muslimani u Srbiji uživaju sva prava i slobode

Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić obeležila je večeras 142 godinu od svog osnivanja u Republici Srbiji.

Obraćajući se prisutnima, na prijemu u Skupštini grada Beograda, Zilkić je izrazio zadovoljstvo što ta islamska zajednica svoje aktivnosti razvija u državi u kojoj, kako je rekao, muslimani uživaju sva prava i slobode podjednako kao druge crkve i verske zajednice.

On je, medjutim, izrazio zabrinutost zbog dela njihove sabraće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja su se "otrgla", njihove bahatosti i retorike koja, kako je ocenio, nije dobra za zajednicu i suživot sa drugima.

Zilkić je rekao da je stanje u islamskoj zajednici prešlo "na teren" politike, i ocenio da nema dovoljno sluha da se “stavi tačka” na sve nesporazume.

Skupu su prisustvovali ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar odbrane Dragan Šutanovac, episkop hvostanski Atansije Rakita, direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović, predstavnici drugih verskih zajednica, Vojske Srbije i diplomatskog kora.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić, koji je ovih dana postao i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, 6. juna.

Dve opcije se medjusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su česti.

Zukorlićeva zajednica organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog poglavara.

Godišnjicu osnivanja Islamske zajednice u Srbiji vrhovnom poglavaru Zilkiću je čestigao predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.

Antić je Zilkiću poželeo puno uspeha u radu i ispunjavanju verskih dužnosti na dobrobit Islamske zajednice.

"U iskrenoj nameri da doprinesemo još boljim odnosima i razumevanju, kao i unapredjenju dijaloga sa svim verskim zajednicama, Skupština grada Beograda se dobronamerno i blagonaklono odnosi prema svojim gradjanima islamske veroispovesti'', istakao je Antić u čestitki.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.