Žene su obrazovanije, ali se teže zapošljavaju

Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene su obrazovanije, ali se teže zapošljavaju

Svaka treća od skoro pola miliona žena, koliko ih ima po najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prinuđena je da radi na crno, a takve poslove najlakše je pronaći u uslužnim delatnostima.

- Najviše rada na crno ima u trgovini i ugostiteljstvu. Za prvih šest meseci ove godine, ukupan broj zatečenih radnika na crno u trgovini je 1.452, čak 70 odsto su žene, a nakon intervencije inspekcije, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 1.301 licem. Zadatak inspektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije lak, jer kada inspekcija pita radnika koliko dugo dolazi na posao, svako kaže da radi tek nedelju dana - kaže inspektor rada Maja Ilić.

Više od 30 odsto od ukupnog broja prijavljenih na tržištu rada radi na crno, rečeno je „Blicu" u Službi za zapošljavanje.

- Moje najstrašnije iskustvo bilo je kada sam pokušala da se zaposlim kao recepcionerka u jednom tek otvorenom hotelu. Gradnja hotela je sporo odmicala, pa iako je bilo očigledno da zgrada nije završena, konačno su nas četiri pozvali da dođemo na posao. Obećana plata je bila sasvim dobra, ali je bilo neophodno da prethodno pomognemo u čišćenju i iznošenju peska i drugog građevinskog materijala. Radile smo od sedam ujutru do deset uveče. I tako cele sedmice. Ja sam uporno pitala da li ima još radnika i da li će neko da nam pomogne. Odgovora nije bilo. Na kraju sam rekla da odustajem i da mi isplate onoliko koliko sam za tih sedam dana zaradila. Od tada je prošlo skoro godinu dana. Naravno da nisam dobila nijedan dinar, a ni posao. Pokušavala sam da se zaposlim posredstvom Službe za zapošljavanje, preko oglasa, prijatelja i rođaka i preko svih mogućih veza. Nisam završila filološki fakultet, ali sam bila odličan student, često boravila u inostranstvu i odlično govorim engleski. Radila sam na jednoj privatnoj televiziji kao prevodilac i obavljala mnoge druge poslove, kao organizator u tehnici, prodavačica u kineskoj radnji, povremeno u jednoj službi za odnose sa javnošću, ali nikada nisam bila prijavljena, iako imam 40 godina - kaže Tanja.

U prvih šest meseci ove godine, inspektori su podneli 1.307 prekršajnih prijava protiv firmi, protiv preduzetnika 1.607, rečeno je „Blicu".

Prema biltenu Nacionalne službe za zapošljavanje, analiza strukture nezaposlenih prema polu i stručnoj spremi pokazuje da je veće učešće žena sa četvrtim stepenom i iznosi 63,4, zatim kod više stručne spreme 60 odsto i kod visoke takođe 60 odsto, što znači da žene steknu i viši stepen stručne spreme i opet u fluktuaciji na tržištu rada dominiraju muškarci.

Stručna sprema nezaposlenih žena

stepen procenat brojčano

prvi 32,9 odsto 150.373

četvrti 31,3 odsto 143.013

treći 21,3 odsto 97.363

šesti 4,2 odsto 19.156

sedmi 4,1 odsto 18.954

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.