Sveštenik: Žene su krive za nasilje

Izvor: B92, 27.Dec.2012, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenik: Žene su krive za nasilje

Jedan italijanski sveštenik razbesneo je mnoge pošto je objavio tekst u kojem tvrdi da su žene delimično krive za porodično nasilje zbog toga što "ne čiste kuću, ne kuvaju kako treba i nose tesnu i provokativnu odeću".

Sveštenik Pjero Korzi je na oglasnu tablu crkve koja je pod njegovim nadzorom, u selu San Terenco di Lerići na severu zemlje, okačio tekst u kojem navodi da bi žene trebalo uključiti u "zdravu samokritičnost" po pitanju "femicida", ili ubijanja žena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od strane muškaraca, preneo je Rojters.

Domaće nasilje nad ženama je ozbiljan problem u Italiji, mada se u izveštaju koji je misija UN objavila u junu navodi da je ono "uglavnom nevidljivo i nedovoljno se prijavljuje".

U tekstu, koji je na internet postavio konzervativni katolik Bruno Volpe, sveštenik kritikuje pornografiju i erotske TV reklame, ali tvrdi da žene dele krivicu za "buđenje najgorih nagona, koji potom prerastaju u nasilje i seksualno zlostavljanje".

Sveštenik Korzi smatra da je suština problema, zapravo, u tome što su žene sve provokativnije i provokativnije, arogantne su i misle da mogu sve same, te na kraju tenzije dovedu do usijanja.

"Bebe prepuštene same sebi, prljava kuća, hladno jelo i brza hrana za ručak, isflekana odeća. Dakle, ako porodica zapadne u haos i pribegne zločinu, odgovornost je često zajednička", navodi se u tekstu.

Predsednik opštine Lerići Marko Kaluri izjavio je da ovaj članak "zapanjuje i duboko vređa", a biskup u tom regionu je naložio da se članak skine sa oglasne table, pošto sadrži "neprihvatljive stavove koji se kose sa opštim stavom Crkve".

Trećina žena u Italiji su žrtve ozbiljnog porodičnog nasilja, kako je zaključeno u izveštaju UN koji se poziva na podatke italijanske službe za statistiku ISTAT. Prema tom izveštaju, muškarci su ubili čak 127 žena u 2010. godini, često kao rezultat svoje "ukaljane časti, nezaposlenosti ili ljubomore".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sveštenik tvrdi da su žene krive za nasilje u porodici

Izvor: Radio 021, 27.Dec.2012

Jedan italijanski sveštenik razbesneo je mnoge pošto je objavio tekst u kojem tvrdi da su žene delimično krive za porodično nasilje zbog toga što "ne čiste kuću, ne kuvaju kako treba i nose tesnu i provokativnu odeću".

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.