Izvor: B92, 07.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ženama u crnom" zabranjeno okupljanje

Beograd -- NVO "Žene u crnom" saopštila je da im je vlast u Srbiji zabranila da obeleže Međunarodni dana ljudskih prava.

"Vlast u Srbiji zabranila nam je obeležavanje 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava ispred Skupštine Srbije, višegodišnjeg simbola borbe za demokratiju i ljudska prava", navodi se u saopštenju. Zbog toga će planirane akcije biti održane dan ranije, 9. decembra na Trgu Republike od 11-12 časova.

"Žene u crnom" zalažu se za parlamentarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i civilnu kontrolu vojske, čišćenje ostataka Miloševićevog aparata u vojsci i policiji, izjednačavanje trajanja vojnog roka i civilne službe, potpunu i bezuslovnu saradnju sa Haškim tribunalom, ukidanje Zakona o finansijskoj pomoći haškim optuženicima, a jedan od osnovnih zahteva formulisan je u sloganu "Izručite ih!"

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je 1948. usvojena Opšta deklaracija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima. Svi članovi Ujedinjenih nacija, pa tako i Srbija i Crna Gora, Poveljom su obavezani na pojedinačne i zajedničke akciju sa ciljem stvaranja uslova stabilnosti i blagostanja neophodnih za miroljubive i prijateljske odnose između naroda, zasnovane na poštovanju načela ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda. Ovaj datum je prekretnica u savremenoj istoriji kada su se nacije sveta udružile kako bi se prevazišle posledice Drugog svetskog rata. Organizacije i pojedinci vide taj dan kao priliku za promociju principa ljudskih prava.

"Žene u crnom" najavile su "antimilitarističke akcije" zajedno sa drugim nevladinim organizacijama. 9. decembra trebalo je da održe skupove pod nazivom "Ne u naše ime" ispred Skupštine Srbije i "Nijedna žena, nijedan muškarac, nijedan dinar za militarizam" ispred Skupštine SCG. Za 10. decembar najavljene su akcije "Osvetlimo mrak u kojem živimo" na Trgu Republike, a u Centru za kulturnu dekontaminaciju "Šta će mi revolucija ako ne mogu da plešem!"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.