Zdravim životom i preventivnim pregledima protiv šloga

Izvor: RTS, 01.Nov.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravim životom i preventivnim pregledima protiv šloga

Svake godine oko 17 miliona ljudi širom sveta umre zbog kardiovaskularnih bolesti. Od tog broja više od šest miliona od posledica šloga. U Srbiji godišnje ga doživi više od 25.000 ljudi.
Moždani udar i dalje je vodeći uzrok kod smrti žena, dok je kod muškaraca na drugom mestu. U sprečavanje njegovog nastanka, osim zdravog načina života, bitna je i rana prevencija.

Lenka Mirić opravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se od opercije karotide pošto je ultrazvučni pregled pokazao da su one u više od pedeset odsto neprohodne.
"Pre 25 dana sam imala moždani udar manjeg obima... Dokazalo se da su arterije zapušene – jedna sto odsto, druga šezdeset odsto i operacija je bila neizbežna", kaže Lenka.
Stručnjaci kažu da je u oko osamdeset posto slučajeva uzrok moždanog udara nedovoljni dotok krvi u mozak.
"Jedan od načina da se spreči šlog je da se uradi ultrazvučni pregled karotidnih i vertebralnih arterija na vreme, to jest dok se arterija ne zatvori... Ukoliko se zatvori do sedamdeset posto i više, onda se pacijent šalje vaskularnom hirurgu, radi se operacija", objašnjava internista-angiolog dr Sandra Radak.
Ultrazvuk karotidnih arterija preventivno bi trebalo da urade osobe sa navršenih 45 godina života.
"Ukoliko se nađu neke promene onda se kontrole rade na šest meseci ili na godinu dana i pored toga pacijenti piju lekove koji snižavaju holesterol i visok pritisak ili šećer u krvi, naravno uz aspirin", kaže dr Radak.
U Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje godišnje se uradi 2.000 vaskularnih operacija, od toga oko 500 operacija karotidnih arterija i 6.000 ultrazvučnih pregleda krvnih sudova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.