Zbog svađa kasnile i vakcine za bebe

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog svađa kasnile i vakcine za bebe

Nestašice pojedinih vakcina na tržištu uzrokovane su lošim odnosima između Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak" i Agencije za lekove. Zbog toga će se, kako je rekao za „Blic" direktor „Torlaka" dr Ranko Dakić, veoma brzo održati sastanak u Ministarstvu zdravlja kako bi ovaj problem bio prevaziđen.

Kako smo nezvanično saznali, „Torlak" veoma često kasni s podnošenjem zahteva za obnovu registracije vakcina. U tim situacijama, ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << propisi u potpunosti poštuju, Agencija za lekove ima apsolutno pravo da odbije obnovu registracije tih vakcina. Ako bi se to i desilo, to bi značilo novu registraciju vakcine, što bi znatno potrajalo jer je papirologija obimna. U tom slučaju, pacijenti bi zaista ostali bez vakcina na duži period.

Da građani ne bi trpeli zbog nesuglasica, Agencija „gleda kroz prste" „Torlaku" i prihvata njihove zahteve, pa i one sa zakonskim zakašnjenjem.

- Koliko znam, Agencija za lekove i „Torlak" imaju veoma komplikovane odnose. Nalaze se na istom placu, čiji je deo „Torlak" ustupio Agenciji. Da ne bude zabune, kvalitet vakcina je potpuno odgovarajući, ali se mora poštovati i papirologija. Mislim da bi direktor „Torlaka" morao da pojača tim koji se bavi registracijom vakcina jer je to razlog što kasne - smatra izvor „Blica" iz Ministarstva zdravlja upućen u „sukob" dveju ustanova.

Da podsetimo, sredinom juna izbio je problem oko seruma protiv zmijskog ujeda, kojeg nije bilo gotovo ni u jednoj ustanovi u Srbiji, jer je puštanje u promet čekalo dozvolu Agencije za lekove. I ovog puta je Agencija optužila „Torlak" da je kasnio sa dokumentacijom i da se zbog toga čekalo. Nakon pisanja „Blica" dozvola je izdata u roku od nekoliko dana. Isti problem sa „di-te-per" vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, koji je prisutan tokom poslednja dva meseca, bio je aktuelan i tokom marta 2006. godine, kada se takođe čekalo da Agencija za lekove da saglasnot o njenoj ispravnosti.

Direktor „Torlaka" dr Ranko Dakić veoma je raspoložen da se u Ministarstvu zdravlja razgovara o ubrzanju procedura. On dodaje da je institucija na čijem je čelu stara, a da investicije dolaze veoma sporo.

- Agencija jeste opterećena brojnim dokumentima i zahtevima, ali se moraju znati prioriteti. Optimista sam da ćemo uz pomoć Ministarstva zdravlja veoma brzo napraviti odgovarajuću strategiju - rekao je dr Dakić.

Na naše pitanje otkud tako loša komunikacija direktora dveju važnih ustanova, posebno ako se ima u vidu da se nalaze u istom dvorištu, dr Dakić je odgovorio da ne viđa direktora Agencije za lekove Tomislava Solarovića, koji juče nije bio raspoložen da odgovori na naša pitanja.

Stigle vakcine

Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak" dobio je od Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" spisak potreba zdravstvenih ustanova u Srbiji za vakcinom „di-te-per" koje će već danas stići u sve ustanove. Na osnovu plana, pored 135.000 doza „di-te-per" vakcine, biće distribuirano i 120.000 doza protiv tetanusa i 120.000 be-se-že vakcina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.