Zbog novca za gorivo izostaju iz škole

Izvor: Glas javnosti, Beta, 07.Maj.2010, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog novca za gorivo izostaju iz škole

BELA PALANKA - Sestre Milica, Ivana i Marija Radenković iz Babinog Kala nedelju dana ne idu u školu u Belu Palanku zbog toga što, kako tvrdi njihov otac, novac koji dobijaju od opštine za prevoz nije dovoljan za gorivo.

Otac devojčica Ivan Radenković naveo je da to što im opština daje za prevoz nije dovoljno za gorivo kako bi ih svakog dana automobilom iz sela udaljenog od Bele Palanke 12 kilometara vozio i dovozio iz škole, a drugog prevoza iz sela nema.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << opštine Bela Palanka Aleksandar Živković rekao je da je problem sa Radenkovićima rešen odavno i da ne znaju zašto opet deca ne idu u školu.

- Naša opština i Ministarstvo za rad učinili su sve što mogu da im se pomogne. Prema toj deci i ostaloj deci u opštini izvršavamo sve obaveze. Mesečno oko pola miliona dinara izdvajamo za troškove prevoza učenika - istakao je on.

Živković je ocenio da je reč o "ozbiljnoj zloupotrebi dece od strane roditelja" i da tvrdnje da opština ne izvršava obaveze i da nekome daje više nisu tačne.

- Njihov otac mesečno za tri mesečne karte podiže novac. Pored toga od Kancelarije predsednika dobijaju mesečno 5.000 dinara, dobili su vozilo, TV aparat i kompjuter. Mislim da druga deca koja su u istoj ili težoj situaciji to nisu dobila - dodao je on.

Škola u Babinom Kalu ne radi već 30 godina, a Milica, Ivana i Marija su jedine učenice iz ovog sela.

Najstarija Milica je u osmom, Ivana u šestom, a Marija u drugom razredu Osnovne škole "Ljupče Španac" u Beloj Palanci i sve tri su odlične učenice.

- Volele bismo da se ovaj problem što pre reši i opet krenemo u školu - kažu sestre Radenković.

Radenkovićima je u decembru 2008. godine, preko Ministarstva za rad i socijalnu politiku, firma "Jugoimport" iz Beograda obezbedila auto, kojim ih je otac do sada vozio u školu.

Mesečno od Kancelarije predsednika Srbije dobijaju 5.000 dinara pomoći, a opština Bela Palanka im plaća tri mesečne karte u ukupnom iznosu od 9.300 dinara.

Sestre Radenković imaju i dečji dodatak, a njihovi roditelji žive od poljoprivrede.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.