Zbog magle vazduh još zagađeniji

Izvor: NaDlanu.com, 09.Jan.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog magle vazduh još zagađeniji

Magla je gravni uzročnik pojačanog zagađenja vazduha u Vojvodini, Beogradu i kotlinama. Meteorolozi kažu da je to posledica visokog pritiska, tj. anticiklona.

Stvara se temperaturna inverzija, u nižim slojevima je hladnije, u višim toplije i zbog toga se u nižim predelima stvara magla, objašnjava za B92 Nedeljko Todorović iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda."Pored toga, iz velikih industrijskih centara i gradskih sredina, usled povećanog saobraćaja i loženja, čestice se ne prenose na veće rastojanje nego se u lokalnoj sredini sjedinjuju sa vodenom parom, tj. maglom i pojačavaju maglu, smanjujući vidljivost, tako da je u nižim predelima - u Vojvodini, Beogradu i pojedinim kotlinama tmurno i maglovito dok je u planinskim predelima vedro i toplo", objašnjava Todorović.On kaže da će i danas biti magle, pogotovo u jutarnjim satima, dok bi popodne trebalo da dođe do podizanja magle u većini mesta i razvedravanje."U petak i subotu biće još manje magle i više sunčanog vremena i zbog toga se očekuje i porast temperature pogotovo u onim mestima gde je to sprečavala magla", ističe Todorović.Izvor: B92Foto: Wikipedia

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.