Zatvori prenaseljeni, narukvice ne funkcionišu

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvori prenaseljeni, "narukvice" ne funkcionišu

BEOGRAD - Zatvori u Srbiji nemaju dovoljno prostora za smeštaj, a mnogi

osuđenici ne bi ni trebalo da borave u zatvorskim ustanovama, ocenjeno

je u monitoringu Helsinškog odbora za ljudska prava.

Izvršni direktor Helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Kuzminović rekao je na konferenciji za novinare da u Srbiji ima sve više zatvorenika, ali da bi jedna trećina ukupnog broja koji je premašio 11.000, mogla da bude puštena kući.

- Kaznena politika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u Srbiji je problematična, ali ne bi smela da bude izgovor za represivnu sudsku praksu

- kazao je Kuzminović i naveo da Srbija ima najviše pritvorenika u Evropi.

- U Srbiji ne postoji resocijalizacija zatvorenika, ne funkcioniše sistem uslovnog otpusta na koji imaju pravo osuđenici sa odslužene dve trećine kazne i još se ne primenjuju alternativne sankcije, iako bi mogle da doprinesu smanjenju broja zatvorenika.

Kuzminović je kritikovao odluku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da proglasi tajnim podatke o broju iznajmljenih narukvica za elektronski nadzor i najavio da će Helsinški odbor za ljudska prava iskoristiti zakonske mogućnosti kako bi ti detalji bili objavljeni.

- Prema nezvaničnim saznanjima, iznajmljeno je samo 200 elektronskih narukvica - rekao je Kuzminović i dodao da je mera elektronskog nadzora do sada izrečena samo jednoj osobi, ali ni ta odluka nije primenjena jer još nije pravosnažna.

Govoreći o uslovima u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, Kuzminović je rekao da je u stanje u toj ustanovi najkritičnije i da su i osuđenice i zaposleni često izloženi pravilima koja su "na nivou nehumanog ponašanja". Dodao je da taj zatvor ima najviše žalbi na upravu i ukazao da politička orijentacija i pripadnost određenim partijama ne bi smeli da budu kriterijum za izbor ljudi na funkcije zatvorskih upravnika.

Specijalista patolog Gordana Samardžija navela je da u zatvorskim bolnicama ne postoji princip poverljivosti, što ometa i mogućnost da se otkriju eventualne žrtve torture. Samardžija je kazala da su uslovi za smeštaj zatvorenika u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu neprihvatljivi i da je ta zgrada u takvom stanju da preostaje jedino mogućnost izgradnje nove ustanove.

Ona je rekla da su zatvorskim bolnicama i ambulantama potrebni češća inspekcija i nadzor i da medicinske službe koje daju odobrenja za smeštaj zatvorenika u izolaciju i za njihovo vezivanje ne smeju da budu stavljene u funkciju disciplinovanja zatvorenika.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.