Zašto niko nije donirao jajne ćelije ili spermatozoide

Izvor: RTS, 09.Jun.2019, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto niko nije donirao jajne ćelije ili spermatozoide

U Srbiji se oko 300.000 parova bori sa neplodnošću, što je svaki šesti par. Pre pola meseca u Beogradu je otvorena Banka reproduktivnih ćelija na Kliničkom centru Srbije. U međuvremenu, niko se nije javio kako bi donirao jajne ćelije ili spermatozoide. Da li je problem u proceduri, nedostatku informacija, interesovanju ili svemu tome zajedno?
Dugo se čekalo da se stvore uslovi za otvaranje Banke reproduktivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ćelija – od zakonskih, tehničkih, tehnoloških do kadrovskih.

Bilo je interesovanja građana, ali onih kojima treba donacija. Oni koji bi mogli da doniraju se ne javljaju.
Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije prof. dr Aleksandar Stefanović rekao je za RTS da očekuje da će krenuti da se javljaju.
"Država i ministarstvo su stvorili uslove, postoji specijalizovan, stručni tim koji će odlučivati o donaciji. Mnogo je uloženo, sledi da se građani Srbije jave, sa svešću da mogu da pomognu drugima", rekao je dr Stefanović.
Zainteresovani sve informacije mogu da dobiju na sajtu KCS, a svi pravilnici su na sajtu Ministarstva zdravlja. Svako može da vidi da li dolazi u obzir da bude potencijalni donor.
"Donori mogu biti muškarci do 40 godina i žene između 21 i 34 godine. To je samo okvirno. Svi potencijalni donori moraju da prođu razne procedure – intervju, upitnik o bolestima i navikama, fizikalni pregled, razgovor i testiranje, pa se onda uključuju u analize krvi", objasnio je Stefanović.
Iako se u nekim državama stimuliše doniranje, preporuka Evropske asocijacije je da se to čini iz altruizma, a da budu pokriveni samo troškovi odsustvovanja sa posla i troškovi prevoza.
"To smo i mi usvojili. Da svest građana bude takva da pomognu drugima", rekao je dr Stefanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.