Izvor: RTS, 31.Jan.2022, 13:56

Zastava UČK na ulazu u Veliku Hoču

Zastava sa grbom i natpisom terorističke organizacije UČK uočena je na ulasku u Veliku Hoču, na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Krstitelja, saopštila je Kancelarija za KiM.
Meštane Velike Hoče, srpske enklave u Metohiji, posebno je uznemirila činjenica da je zastava terorističke UČK okačena na ogradi ispod crkve na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima, koji se često nalazio na meti albanskih ekstremista, navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Nema sumnje da je po sredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima", piše u saopštenju.
Indikativno je, kažu, da se to dešava na dan kada na Kosovo i Metohiju stižu visoki zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.
"To otvoreno govori u prilog činjenici da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima i jedino na čemu posvećeno rade albanski ekstremisti jeste ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje Srba sa ciljem njihovog proterivanja sa Kosova i Metohije", napominje Kancelarija.
Pozivaju sve međunarodne aktere i institucije u Prištini da učine sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata, privedu pravdi.
"Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na KiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade. Svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost", piše u saopštenju.
Na Srbe u pokrajini apeluju da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije.
Kako se navodi, o ovome i drugim incidentima i napadima na Srbe Kancelarija će izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD, koji ove nedelje dolaze u Beograd, i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.