Zastarela mreža škola u Srbiji

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastarela mreža škola u Srbiji

Usvajanje četiri nova „prosvetna” zakona poboljšaće naš obrazovni sistem

Naša zemlja ima nizak nivo obrazovanja, koji poslednjih nekoliko godina sve više opada. Prema podacima iz 2002. godine u Srbiji je 1,3 miliona ljudi nepismeno ili nedovoljno obrazovano. Ovakva situacija je posledica nedovoljnog izdvajanja novca za prosvetu i neefikasnog obrazovnog sistema – naglasio je ministar prosvete Žarko Obradović na jučerašnjoj javnoj raspravi o predlozima Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o udžbenicima, koja je održana u Beogradu.

Mreža škola je zastarela i, kako je rekao ministar, ne prati demografska kretanja stanovništva. Cilj ministarstva na čijem je čelu je, između ostalog, povećanje broja dece koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program i uključenje siromašnih mališana, dece romske nacionalnosti i mališana sa smetnjama u razvoju.

Kao posledicu neefikasnog obrazovnog sistema, kako se čulo na ovom skupu, imamo neiskorišćen ljudski potencijal, ogromna davanja za socijalne programe i otežano zapošljavanje.

U toku jula nas očekuje usvajanje četiri zakona koji će, kako je rečeno, omogućiti kvalitet, konkurentnost i jednakopravnost u našem društvu.

Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvešće, između ostalog, kontinuirano, doživotno, stručno obrazovanje, individualni program za učenike i decu sa smetnjama u razvoju i jedinstven informacioni sistem obrazovanja i vaspitanja.

Struktura obrazovnog sistema, u skladu sa ovim dokumentom, ostaje ista, ali trajanje predškolskog pripremnog programa je sa šest meseci produženo na devet. Nije predviđena promena trajanja osnovne i srednje škole. Stručna sprema nastavnika i saradnika trebalo bi da bude usklađena sa Bolonjskim procesom, a pojasniće se i proširiti uslovi za oduzimanje licence nastavnicima. Predviđen je probni rad i prethodna provera psihofizičkih sposobnosti nastavnika.

Predstavljen je i prednacrt Zakona o udžbenicima, a Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete, kaže da će novi propis omogućiti pozitivnu klimu i konkurenciju na polju izdavanja udžbenika. Usvajanjem ovog zakona prvi put bi bili izjednačeni državni i privatni izdavači udžbenika.

J. Z. P.

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Obradović: Kvalitet obrazovanja opada

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2009, 16:37

Kvalitet obrazovanja u Srbiji poslednjih godina opada i ukupni obrazovni nivo populacije je na niskom nivou, upozorio je ministar prosvete Žarko Obradović, dodajući da kao rezultat toga imamo neiskorišćen ljudski potencijal, teško zapošljavanje i ogromna davanja za socijalne programe. Obradović...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.