Zaraza preti iz kuhinje

Izvor: TvojPortal.com, 25.Feb.2012, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaraza preti iz kuhinje

Izvor: Novosti.rs
Milionima ljudi širom sveta dogodilo se da se razbole od hrane ili od bakterija koje su se našle u kunjinji na različite načine. Određene mere mogu da smanje rizik od bolesti. PREMA tvrdnji Centra za kontrolu zaraza, čak 76 miliona Amerikanaca razboli se od hrane. Ništa što uradite ne garantuje vam stoprocentnu zaštitu, ali određene mere mogu da smanje rizik od toga da se razbolite.


* Sunđer: Istraživanja zdravstvenih organizacija pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << su da je kuhinjski sunđer na vrhu liste kućnih predmeta koji obiluju bakterijama. Na sunđeru se nalazi čak 150 puta više bakterija i buđi nego na četkicama za pranje zuba. Od većeg dela pronađenih mikroba nećete se razboleti, ali salmonela ili ešerihija koli mogu ozbiljno da ugroze zdravlje. Najbolji način da očistite sunđer jeste da ga vlažnog dva puta dnevno na dva minuta stavite u mikrotalasnu rernu, kao i da ga na dve nedelje zameniti novim.
* Frižider: Niske temperature usporavaju rast bakterija, pa je važno da stalno proveravate temperaturu u njemu, uz pomoć specijalnog termometra. Optimalna temperatura je pet stepeni Celzijusovih.
* Daske za sečenje: Bakterija iz sirovog crvenog mesa, živine i ribe može da kontaminira kuvanu hranu i sveže proizvode. Taj rizik ćete smanjiti korišćenjem zasebnih dasaka za svaku od ovih namirnica.
* Nekuvana jaja: Gotovo da nema osobe koja ne uživa u tome da jede filove torte, u kojima su glavni sastojak sveža, sirova jaja. Međutim, trebalo bi da se uzdržite od ove navike, a to naročito važi za decu, jer stručnjaci kažu da sirova jaja mogu da budu veoma opasna zbog salmonele.
* Namirnice kojima je istekao rok: Trebalo bi da bacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja. Ipak, rezultati istraživanja koje je sprovedeno na Univerzitetu Rutgers, pokazuje da na datum proizvodnje pažnju obraća samo 60 odsto Amerikanaca.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.