Zapad žrtvovao Srebrenicu

Izvor: Danas, 05.Nov.2015, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad žrtvovao Srebrenicu

Sarajevo - Srebrenicu su prodali, Srebrenicu su napustili, Srebrenicu su izdali, Srebrenicu su žrtvovali, Srebrenicu su slomili. Ovo je rečenica iz nove knjige novinarke i bivše portparolke Tužilaštva Haškog tribunala, Florans Artman, pod nazivom "Krv realpolitike: Afera Srebrenica", koja je juče predstavljena u Sarajevu.

Kako prenosi Radiosarajevo.ba, knjiga se bavi ulogom zapadnih sila u srebreničkom genocidu, odnosno o diplomatskoj igri i tajnom dogovoru SAD, Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i Francuske, zbog čega je Srebrenica u julu 1995. "ostala bespomoćna u raljama srpske vojske". Artmanova otkriva informacije o dosad neispričanim višim interesima zapadnih zemalja, "koji su ih podstakli da prepuste stanovništvo osuđeno na smrt njegovim krvnicima".

Artmanova je na jučerašnjoj promociji naglasila kako njena knjiga sadrži "nepobitan dokaz" da su tri zapadne velesile dogovorom i željama svojih diplomata da što pre dogovore mir, žrtvovale Srebrenicu i ostavile je srpskoj vojsci. Kako je istakla, ključni sastanak se dogodio krajem maja, kada su Bil Klinton, Žak Širak i Džon Mejdžor dogovorili da zaustave NATO vazdušne udare, oduzevši ovlašćenja stranim komandantima.

- Iako je dil napravljen kada su snage Ratka Mladića, kao taoce uzele nekoliko UN vojnika, odluka nije promenjena sve do pada Srebrenice. To je nešto što je Zapad uvek negirao i stalno slao demantije kada bi se objavila ta informacija, poručila je Artmanova, prenosi Radiosarajevo.ba.

Kako je dodala, nije reč o zaveri, već o priči kako iz dobre namere dođemo do stravične odluke. Ponovila je da je mir u BiH zasnovan na srebreničkim grobnicama i ocenila da bi, umesto krokodilskih suza i neiskrenih govora stranih zvaničnika svakog 11. jula u Srebrenici, bilo bolje suočiti se sa istinom, priznati je i iz toga izvući pouke.

Osvrnula se i na ovogodišnji incident u Potočarima kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić pogođen kamenom, i osudila taj napad. Ipak, ocenila je da je saopštenje EU koje je, nakon posete delegacije BiH Beogradu i izvinjenja koje su uputili Vučiću, šokantno, jer se navodi da je "vreme da se okrene novi list".

- Ne sme se okrenuti stranica koja nije pročitana, poručila je Artmanova, dodajući da se ne sme zaboraviti uloga Srbije u ratu u BiH, "bez obzira što se pokušava zataškati na raznim nivoima, pa čak i u Haškom tribunalu". Inače, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, Artmanova je podsetila da postoje dokumenti o naoružavanju Srba u Bratuncu 1991, kada su se spremali za rat i kada je rečeno da će traka u BiH, duga 50 kilometara, pripasti Srbiji i da će to, nakon etničkog čišćenja biti koherentna teritorija.

- I sada je zvanična priča: bili smo iznenađeni, oni su samo trebali da spoje put Zvornik i Milići. To je apsurdno, ukazala je i dodala da je brzo naslutila da je reč o trgovini. Kako je istakla, srpske snage su imale garanciju da će, ako napadnu Srebrenicu, izostati vazdušni udar NATO.

- Da nisu imali tu garanciju, ne bi se izložili tolikom riziku, navela je Florans Artman za Radiosarajevo.ba.

Af:

"Milošević - Dijagonala laufera"

Izdavačko preduzeće Dan-Graf, koje izdaje list Danas, objavilo je knjigu Florans Artman "Milošević - Dijagonala laufera". Knjiga je bila uvedena u dokazni materijal na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haškom tribunalu, a Milošević je osporavao njen sadržaj.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"KRV REALPOLITIKE" Florans Artman u novoj knjizi: Tri zapadne velesile su žrtvovale Srebrenicu

Izvor: Blic, 06.Nov.2015, 09:17

- Srebrenicu su prodali, Srebrenicu su napustili, Srebrenicu su izdali, Srebrenicu su žrtvovali, Srebrenicu su slomili. Ovo je rečenica iz nove knjige novinarke i bivše portparolke Tužilaštva Haškog tribunala, Florans Artman, pod nazivom "Krv realpolitike: Afera Srebrenica", koja je juče predstavljena...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.