Zakon o udžbenicima uzdrmaće monopol izdavača

Izvor: Akter, 09.Avg.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o udžbenicima uzdrmaće monopol izdavača

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je da će zakonskim rešenjima koje sprema ministarstvo biti uzdrmani monopoli izdavača, smanjen broj udžbenika koji đaci nose u školu, ali i da će završni ispit za osmake biti manje stresan

Verbić je u intervjuu Tanjugu rekao i da nastavnike od septembra čeka manje birokratije i da je Ministarstvo prosvete planiralo da do kraja godine bude usvojeno nekoliko novih zakona - o osnovama sistema obrazovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i vaspitanja, zatim o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i zakona o udžbenicima.

Novim zakonom o udzbenicima, očekuje ministar, trebalo bi da u potpunosti bude promenjen način na koji se udžbenici koriste u školama, jer se do sada dešavalo da đačke knjige nakon završene školske godine ostanu netaknute, a on smatra da bi ubuduće morale biti sredstvo za samostalno učenje.

"Udžbenik je za učenika ne za nastavnike. Nastavnici treba da predaju u skladu sa programom, a udžbenik da bude sredstvo za samostalno učenje. Mislimo da će ovaj zakon to postaviti na svoje mesto", naglasio je Verbić.

On je dodao da će zakon urediti tržište udžbenika, da neće biti ovoliki broj knjiga koje učenici nose u školu, ali i da će monopoli izdavača biti malo uzdrmani.

"Takođe, biće jednostavnije nasleđivanje udžbenika, što nam je do sada predstavljalo problem. Dešavalo se da jedna generacija koristi jedan udžbenik, druga već ne može...", naglašava Verbić.

Govoreći o završnom ispitu ministar prosvete kaže da će biti manjih izmena i to kako bi izlazak na testove bio manje stresan za učenika, ali i da će završni ispit imati značajniju ulogu u evaluaciji obrazovnog sistema.

Verbić dodaje da nije cilj da upis u srednje škole bude ni previše lak ni previše težak. Ukoliko je previše lak, nastavlja on, pravi se "medveđa usluga" svima koji su možda nerealni u željama da nastave školovanje.

"Za sada je ovo potpuno adekvatno, ali ćemo morati da menjamo i način upisa jer postoji disbalans šta učenici žele da upišu i na koji način žele da nastave svoju karijeru", navodi Verbić.

On pojašnjava da Strategija obrazovanja predviđa povećanje broja učenika u gimnazijama, jer je to jedini pravi put za nastavak akademske karijere, za studiranje.

"Do sada smo imali slučaj da previše učenika upisuje srednje stručne škole i tako traže jednostavniji, lakši put da bi došli do fakulteta", objašnjava ministar prosvete.

Srednje stručne škole, pojašnjava on, treba da obučavaju za rad, dok za nastavak akademske karijere postoje gimnazije.

Ministar kaže da od 1. septembra nastavnike u školama očekuje bitno smanjenje školske administracije, koja je sada obavezna za sve nastavnike.

"Papirologija je nešto što mora da pretrpi značajnu redukciju, jer niko od nas ne želi da nastavnici provode toliko vremena u pisanju izveštaja, planova, koje niko ne čita. To vreme može mnogo korisnije da se upotrebi i želimo mnogo više interakcije nastavnika i učenika", rekao je Verbić.

Ministar kaže da će biti modernizovani programi kako bi se ostvarile ključne kompetencije učenika koji izlaze iz osnovne, srednje škole pa i fakulteta. Te kompetencije se odnose na komunikaciju na maternjem jeziku, razumevanje pročitanog, sposobnost prezentacije, razumevanja teksta, komunikaciju na stranom jeziku, matematičku pismenost, medijsku pismenost.

"To su stvari koje predmetni nastavnici i autori programa ne prepoznaju kao nešto što bi trebalo ugraditi u sadržaje pojedinačnih predmeta. Ti programi su, manje više, u istom obliku poslednjih 50 godina", kaže Verbić.

On dodaje da ne treba uvoditi nove predmete kako bi se te kompetencije- sposobnosti ostvarile, već samo modernizovati programe koji će sve ove elemente ugraditi.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Zakon o udžbenicima uzdrmaće monopol izdavača

Izvor: Studio B, 09.Avg.2014

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio da će zakonskim rešenjima koje sprema ministarstvo biti uzdrmani monopoli izdavača, smanjen broj udžbenika koji đaci nose u školu, ali i da će završni ispit za osmake biti manje stresan..Verbić je u intervjuu Tanjugu rekao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.