Izvor: B92, 11.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o ravnopavnosti polova

Beograd -- Predlog zakona o ravnopravnosti polova upućen je u proceduru danas iz Skupštine Vojvodine u Narodnu skupštinu Srbije.

Zakon o ravnopravnosti polova je antidiskriminatorni zakon i uređuje bliže ustavno pravo na ravnopravnost polova, a polazi od međunarodnih standarda utvrđenih međunarodnim konvencijama, navedeno je u obrazloženju. Skupština Vojvodine navela je da je potreba za donošenjem ovakvog zakona evidentna, a u prilog tome govori i iskustvo većine zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz okružeja koje su već donele ovakve propise.

''Donošenje antidiskirminatorskih zakona je važan korak u procesu evropskih integracija, naročito posle prihvatanja studije o izvodljivosti", rečeno je u obrazloženju ovog predloga zakona.

Pored ostalog, zakon predviđa obavezno učešće 30 odsto predstavnika manje zastupljenog pola u, na primer, sastavu odbora za pregovore u procesu kolekivnog pregovaranja, isto toliko u upravnim, nadzornim odborima.

Ovaj propis utvrđuje i obavezu poslodavca da zaštiti zaposlene od uznemiravanja, seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja na radnom mestu, kao i pravo na stručno usavršvanje u toku rada pod jednakim uslovima za zaposlene oba pola.

U slučaju postupanja suprotno odredbama ovog zakona, rečeno je u predlogu zakona, važeći propisi o prekršajima utvrdili su novčane kazne.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.