Zahvalnost za pomoć u obnovi manastira

Izvor: Danas, 04.Jul.2015, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahvalnost za pomoć u obnovi manastira

Čajetina - Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, dobitnik je Zlatiborske povelje, najvećeg priznanje opštine Čajetine, koje se dodeljuje povodom Dana opšine - 30. juna. Priznanje igumanu juče je, na svečanosti u čajetinskoj biblioteci „Ljubiša R. Đenić“, uručio predsednik opštine Milan Stamatović.

 Uz isticanje da je iguman Metodije „jedan od najpoštovanijih ličnosti u SPC i među Srbima u zemlji i rasejanju“, u obrazloženju se navodi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zaslužan za obnovu manastira od velikog požara, koji se dogodio 2004. godine, kao i za to što se pod njegovim duhovnim upravljanjem hilandarsko bratstvo udvostručilo i da trenutno broji 50 monaha.

To je drugi put da iguman Metodije zvanično posećuje Čajetinu, jer je prvi put to učinio u decembru 2013. godine, kako bi se zahvalio opštinskom rukovodstvu i građanima na dugogodišnjoj pomoći u obnovi Hilandara.

- Prvi put u istoriji Hilandara iguman je zvanično posetio jednu lokalnu samoupravu u Srbiji, i to Čajetinu, a ne - kako se navodi - еparhiju, kako to inače biva, u znak zahvalnosti njenom rukovodstvu za nemerljiv doprinos u obnovi naše naveće svetinje“. Dalje se ističe da „uz blagoslov igumana najveći broj poklonika Hilandara godišnje dolazi upravo iz Čajetine i da se oni dočekuju sa najvećim duhovnim počastima“.

- Dolaskom igumana hilandarskog, svi mi u Čajetini dobili smo duhovno okrepljenje i snagu da istrajemo na svetosavskom putu, jer je on naš putokaz u svemu što činimo u našoj zajednici - poručio je predsednik opštine Milan Stamatović.

Više od sto građana dočekalo je i pozdravilo igumana, koji je osveštao nedavno otvorenu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom i poklonio ikonu Bogorodice Trojeručice, poželevši zaposlenima uspešan rad „u jačanju privredne saradnje, ali i duhovnih veza, između bratskih naroda Srbija i Rusije“, a potom je posetio i Ski-centar Tornik na Zlatiboru.

Hilandarsko vino

Na predlog igumana i, kako je navedeno - uz podršku rukovodstva opštine Čajetina, posebna serija Hilandarskog svetosavskog vina moći će da se kupi samo na teritoriji Čajetine, što, kako se zaključuje, predstavlja veliki blagoslov za sve građane te varošice.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.