Izvor: Blic, 30.Okt.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi za priznavanje staža u Hrvatskoj

Svi korisnici prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja koji su radili na teritoriji Republike Hrvatske, a nije im utvrđen radni staž koji su stekli na područjima pod zaštitom UN (bivša Republika Srpska Krajina) mogu da pokrenu postupak za priznavanje tog staža, saopšteno je juče iz Zavoda za socijalno osiguranje i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije.



Rok za podnošenje zahteva nije ograničen, a podnosi se nadležnoj područnoj službi hrvatskog Zavoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za mirovinsko osiguranje prema poslednjem zaposlenju koje je podnosilac zahteva imao u Hrvatskoj. Zahtev se podnosi na posebnom obrascu u zavisnosti da li osoba traži konvalidaciju (priznanje) rešenja o već priznatom pravu iz penzijsko-invalidskog osiguranja ili o zahtevu za konvalidaciju staža osiguranja, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi. U zavisnosti od mesta prebivališta, odnosno boravišta, zahtev se može podneti i u Srbiji preko Republičkog fonda PIO, kome je hrvatski Zavod za mirovinsko osiguranje dostavio uputstva o sprovođenju pravilnika o postupku konvalidacije odluka i pojedinačnih akata iz područja mirovinskog osiguranja.

Oni koji imaju prebivalište ili boravište u Srbiji detaljna uputstva i pravnu pomoć za podnošenje zahteva mogu dobiti na šalterima filijala Republičkog fonda PIO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.