Zahtev vlastima da spreči nasilje na ulicama

Izvor: S media, 02.Okt.2009, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev vlastima da spreči nasilje na ulicama

Na današnjem skupu u Pionirskom parku u Beogradu pod nazivom "Protest protiv nekažnjivosti" od vlasti u Srbiji je zatraženo da spreči nasilje, diskriminaciju i kršenje ljudskih prava.

"Nasa poruka je jasna: za talas nasilja odgovorne su institucije i na njima je da ucine sve kako bi se nasilje i diskriminacija iskorenili", poručili su na početku organizatori skupa, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Profesor Slobodanka Turajlić je, u obraćanju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << učesnicima skupa, ocenila da u Srbiji "neprekinuta nit nasilja traje 20 godina" i da je Francuz Bris Taton, koji je na smrt pretučen u Beogradu, žrtva tog nasilja.

Turajlić je rekla da je Srbiji potrebna "odgovorna Vlada koju neće praviti tajkuni", kao i "odgovorno pravosudje i nekorumpirane javne službe koji će raditi na dobrobit gradjana, a ne na dobrobit tajkuna".

Na borbu protiv nasilja na ulicama gradova u Srbiji pozvala je i Ružica Djindjić. Ona je rekla da je potrebno "odupreti se zlu koje nas vodi u mrak i izolaciju".

Glumac Voja Brajović upozorio je na širenje mržnje u Srbiji i pozvao na osudu nasilja. Brajović je današnji skup protiv nasilja ocenio kao "osudu svih onih koji razboljevaju mladost i budućnost Srbije".

Upravnik beogradskog pozorišta Atelje 212 Kokan Mladenović je rekao da je "potrebno odbraniti Srbiju od mrženje" i poručio da "zlo u Srbiji neće proći".

Naapade na strance na ulicama Beograda i pretnje organizatorima gej parade, koja je zbog toga otkazana, osudili su i glumac Branko Cvejić, Ivan Tasovac i novinar Miša Vasić.

Oni su pozvali vlast u Srbiji "da poštuje zakon" i da spreči nasilje u Beogradu i Srbiji.

Skup protiv nasilja su organizovale nevladine organizacije: Inicijativa mladih za ljudska prava, Borci za gradjanska prava , Linet i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.