Zagorki Dolovac uručen orden Legije časti

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagorki Dolovac uručen orden Legije časti

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni uručio je republičkoj javnoj tužiteljki Srbije Zagorki Dolovac orden nacionalnog reda Legije časti u rangu viteza, najvišeg francuskog nacionalnog odlikovanja, u znak zahvalnosti za njen izuzetan doprinos razvoju krivično-pravne francusko-srpske saradnje.
Iz francuske ambasade saopšteno je da je ambasador Falkoni i zamenici republičkog javnog tužioca Gordani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Janićijević uručio orden Nacionalnog reda za zasluge u rangu viteza, za njenu veliku ličnu angažovanost, predanost i reaktivnost na brzom izvršenju francuskih zamolnica za pravnu pomoć. 

Falkoni je srpskim tužiocima ordene uručio 30. septembra prilikom ceremonije organizovane u rezidenciji Francuske, u prisustvu više visokih državnih službenika i članova porodica dobitnica odlikovanja.
Ambasador Francuske je tom prilikom pozdravio kvalitet pravosudne saradnje francuskih i srpskih organa za čije su sprovođenje svakodnevno zaslužne žene i muškarci predani dobrom odvijanju istraga.
Podsećajući na privrženost Francuske i Evropske unije poštovanju pravne države i nezavisnosti pravosuđa, ambasador Falkoni je podvukao angažovanost Francuske na pomoći Srbiji na tom putu, saopšteno je iz francuske ambasade.
Zagorka Dolovac izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja ove ceremonije kojom je u prvom redu odato priznanje kvalitetu francusko-srpskih odnosa u oblasti pravosuđa.
Dolovac je podsetila na značaj uticaja francuskog prava na korpus zakona i pravnog sistema Srbije, počev od 19. veka, što se objašnjava značajnim brojem srpskih studenata, stipendista srpske vlade koji su tada studirali pravo u Francuskoj, a zatim zauzimali visoke položaje u društvu.
Srbija je prva zemlja koja nije članica Evropske unije s kojom je Francuska 2016. godine potpisala okvirni sporazum u oblasti zajedničkih istražnih timova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.