Izvor: B92, 24.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje i zdravlje ljudi

Beograd -- Industrijska postojenja u Srbiji u mnogim gradovima su u gradskim jezgrima i ugrožavaju zdravlje mnogih ljudi.

Kako bi šteta bila umanjena, država već ulaže veliki novac, ali stručnjaci apeluju da bi za početak bilo dobro primeniti postojeće zakone.

Pančevo i Bor spadaju u najzagađenije gradove u Srbiji. Zagađeni su i ostali gradovi u kojima ima fabrika. Iako bi premeštanje industrijskih postrojenja iz gradskih zona pomoglo građanima da lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dišu, to za sada nije moguće, a s obzirom na to koliko to novca zahteva, ideja spada u domen naučne fantastike.

U pančevačkoj Rafineriji kažu da se trude da umanje probleme građana i tvrde da su sanirani rezervoari i mesta za punjenje, pa očekuju da do maja 2007. Rafinerija više neće emitovati štetne materije.

Dragoljub Dabić, pomoćnik direktora za ekologiju u Rafineriji Pančevo, kaže da, kada se industrijska zona izmesti, gradovi opet dođu do nje. "Mere koje se preduzimaju pokazuju da je industrijsko zagađenje najmanje, a najveće ono koje dolazi od saobraćaja i domaćinstva. Oni su najveći emiteri", kaže on.

Članovi Odbora za zaštitnu životne sredine u Privrednoj komori Srbije izložili su najveće probleme zagađenosti u Srbiji. Oni kažu da bi za početak bilo dobro primeniti zakone.

Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije, odeljenja za životnu sredinu i održivi razvoj, kaže da postoji princip da zagađivač plaća, a da država tako kažnjava generatore koji proizvode zagađenje.

I dok se još traži rešenje za gradove u kojima je industrija već napravila štetu, planira se izgradnja novog postrojenja Petrohemije, u krugu fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru, selu kraj Zrenjanina.

Lokalno društvo za zaštitu životne sredine ukazuje na štetne posledice koje će izgradnja postrojenja za spaljivanje tečnog ugljovodoničnog otpada imati po okolinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.