Zabrana za plastične kese

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana za plastične kese

U Srbiji će uskoro biti zabranjena proizvodnja i korišćenje plastičnih kesa saznaje „Blic nedelje" u Ministarstvu za životnu sredinu. Istovremeno sa ukidanjem plastičnih kesa, radiće se na podsticanju proizvodnje biorazgradive papirne ambalaže.

Tokom naredne nedelje očekuje se dogovor Ministarstva i proizvođača plastičnih kesa oko uredbe o zabrani proizvodnje i korišćenja plastičnih kesa, a ubrzo zatim i prolazak kroz skupštinsku proceduru. Taj akt će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo jedan od paketa zakonskih mera kojim će Vlada ući u odlučnu borbu sa ekološkim problemima u Srbiji.

– Cilj nam je da se u svim prodavnicama i supermarketima umesto plastičnih koriste papirne kese koje se mogu upotrebljavati i više puta. Proizvodnja i uvoz svih polietilenskih kesa debljine ispod 14 mikrona biće zabranjena, a istovremeno ćemo pomoći da što pre počne proizvodnja biorazgradivih kesa, koje nisu pretnja po životnu sredinu – kaže Oliver Dulić, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja.

Plastične kese „tregeruše" , koje se masovno koriste u trgovinama i na pijacama, najopasnije su po okolinu jer se ne razgrađuju u prirodi, a njihova reciklaža je skupa i teško izvodljiva. Mesečna potrošnja ovih kesa u Srbiji je blizu 200 miliona komada, a za proizvodnju samo jedne kese emituje se oko 200 miligrama ugljen-dioksida. Kako u Srbiji proizvodnja papirnih kesa nije razvijena, država će morati da finansijski podstakne proizvodnju. Ipak to neće pogoditi građane, jer je po predlogu Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu predviđeno da se posebnim taksama oporezuje uvoz i proizvodnja plastičnih kesa. Novac od tih taksi bi išao u Fond za zaštitu životne sredine, a odatle bi se upućivao kao subvencija za proizvodnju papirnih kesa. Takođe, proizvođači papirnih kesa bi dobijali i kredite iz Nacionalnog fonda za razvoj.

– Građane će prelazak Srbije na proizvodnju biorazgradivih kesa koštati samo par dinara mesečno, što nije veliki iznos ako uzmemo u obzir da time čuvaju svoju okolinu – objašnjava Dulić.

U našoj zemlji ima petnaestak velikih, regionalno raspoređenih proizvođača plastičnih kesa, koji mesečno prerade u proseku oko 500 tona polietilena za proizvodnju kesa. Kako će njihova proizvodnja biti zakonom zabranjena, sistemom stimulacije proizvodnje biorazgradivih kesa njima se nudi rešenje. Na taj način, oni će i dalje proizvoditi i zapošljavati ljude, ali njihove kese više neće zagađivati prirodu.

– Osim velikih, registrovanih proizvođača kesa, u zemlji postoji i mnoštvo sitnih proizvodnji po garažama i improvizovanim halama. Prelaskom na proizvodnju biorazgradivih kesa, i njima se pruža šansa da više ne rade „na crno" , već da se registruju i legalizuju posao. U suprotnom, Zakon će biti izuzetno strog prema svima koji se i dalje budu bavili proizvodnjom plastičnih kesa – kaže Dulić.

Biorazgradive kese jesu bolje rešenje od plastičnih, jer se mogu koristiti više puta, ali i one utiču negativno na prirodu, prvenstveno sečom šuma. Međutim, u Ministarstvu su razmišljali o proizvodnji platnenih kesa, ali se došlo do zaključka da je u ovom trenutku najekonomičnije rešenje da se proizvode biorazgradive papirne kese.

– Svi veliki trgovački lanci u Srbiji treba da se uključe i pomognu akciju „Očistimo Srbiju", tako što će iz svojih prodavnica izbaciti plastične, a uvesti papirne kese. Tim primerom oni će podići ekološku svest građana u čitavoj zemlji – dodaje Dulić.

Predviđeno je da prelazni period od zabrane proizvodnje plastičnih do početka proizvodnje biorazgradivih kesa traje par meseci.

Plastika u brojkama

1.000 kesa godišnje, u proseku, građani Srbije uzmu u trgovini

Zabrana upotrebe plastičnih kesa u EU od 2010.

Zabrana proizvodnje i upotrebe plastičnih kesa u Kini od prvog juna 2008. godine

1.500 kuna po toni je naknada za zbrinjavanje plastičnih kesa koju plaćaju proizvođači u Hrvatskoj

Četiri godine je potrebno papirnoj kesi da se razgradi

Jedna platnena kesa zamenjuje 1.000 plastičnih kesa

Pozitivne reakcije

Gradska vlada u Vranju prva je u Srbiji još u avgustu prošle godine donela odluku o zabrani upotrebe plastičnih kesa od septembra 2.010. Da je odluka gradskih vlasti naišla na dobar prijem među trgovcima i pijačarima potvrđuje primer gradske pekare, koja već mesecima vekne hleba pakuje u kese od hartije.

– Period od dve godine iskoristićemo za edukaciju vlasnika prodavnica i potrošača, jer je krajnje vreme da plastične kese izbacimo iz upotrebe. Površina bačenih kesa širom naše zemlje mogla bi da prekrije čak tri Srbije – kaže Nela Cvetković, član Gradskog veća, najzaslužnija za pionirski korak Vranja.

V. P.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Zabrana za plastične kese

Izvor: Mondo, 15.Mar.2009

U Srbiji će uskoro biti zabranjena proizvodnja i korišćenje plastičnih kesa, najavljuju iz Ministarstva za životnu sredinu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.