Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabinuti zbog optužbi gradonačelnika Niša

NIŠ - Agencija za borbu protiv korupcije i Savet za borbu protiv korupcije juče su izrazili zabrinutost povodom najnovijih optužbi gradonačelnika Niša Zorana Perišića da Lokalni antikorupcijski forum navodno nije izabrao dva nova člana u skladu sa propisima i procedurom. Perišić je pri tom ustvrdio da je "za izbor članova LAF-a nadležno Gradsko veće".

- Agencija za borbu protiv korupcije i Savet za borbu protiv korupcije izražavaju zabrinutost zbog toga što predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << gradske vlasti osporavaju članstvo u LAF-u laureatima Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije za 2015. godinu, Đokici Jovanoviću i Dragani Sotirovski. Agencija i Savet smatraju da se dobitnici nagrade u oblasti borbe protiv korupcije svakako mogu smatrati najpozvanijim da učestvuju u radu jednog antikorupcijskog tela, s obzirom na to da su ličnim primerom dokazali integritet, građansku i profesionalnu hrabrost i posvećenost očuvanju javnog interesa - navodi se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Optužbe gradonačelnika Perišića o "kršenju propisa i procedure" usledile su nakon što je LAF Niš, inače samostalno i nezavisno gradsko telo, saopštilo da je u svoj sastav uvrstio laureate Jovanovića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu i jednog od lidera niškog Udruženja predsednika skupština stanara, i Sotirovski, šeficu dopisništva RTS-a u Nišu. LAF je ovakvu odluku doneo na osnovu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je jednoglasno usvojila Skupština grada 2011. godine, a koji propisuje da "dobitnici godišnjih nagrada za borbu protiv korupcije, ukoliko to žele, postaju članovi LAF-a", i o svojoj odluci obavestio je Gradsko veće.

AF: Rešenje

Gradsko veće Niša je na jučerašnjoj sednici, a bez rasprave o kandidatima, donelo rešenje u kojem se navodi da su Jovanović i Sotirovski članovi LAF-a. Veće je u rešenju konstatovalo i da su prethodni članovi AF-a Mladen Jovanović i Igor Milosavljević podneli ostavke.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.