Za spremanje zimnice potrebno 7.000 dinara

Izvor: Blic, 21.Sep.2011, 03:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za spremanje zimnice potrebno 7.000 dinara

Za razliku od prošle godine kada su zbog visokih cena voća i povrća mnoge domaćice odustale od spremanja zimnice, priprema zimskih đakonija ove jeseni neće biti preterano skupa.

Za materijal potreban za 20 teglica džema od šljiva, 20 teglica ajvara, sok od paradajza i po 10 kilograma kiselih krastavaca, paprike i pečene paprike ovih dana trebalo bi izdvojiti do 7.000 dinara.

Ponuda voća i povrća na pijacama je više nego bogata, a cene su pristojne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
- Domaćice su proteklih dana kupovale po 10-15 kilograma povrća, da bi se sutradan vraćale po još, jer je bilo prevruće za spremanje većih količina. Nemaju ljudi para, istrošili su se na opremanje dece za školu. Zbog toga veću tražnju očekujemo tek narednih dana - kaže Radmila iz Slanaca, koja na pijaci „Skadarlija" u Beogradu prodaje povrće.

Da li će cene uskoro biti niže, niko od prodavaca ne može da tvrdi jer sve zavisi od vremena.

- Kvalitet paprike je usled velikih vrućina lošiji nego lane. Mogli smo je zalivati koliko hoćeš, ništa nije pomagalo. Ako vreme u narednim danima bude išlo naruku, cena će možda malo i pasti - kaže Radmila.

Međutim, i sa ovim cenama spremanje zimnice se isplati. Za materijal za 10 teglica ajvara koji se sprema samo od paprike (30 kg paprika, 7,5 dl ulja i so po ukusu) potrebno je izdvojiti oko 1.600 dinara, dok je za 10 teglica ajvara sa dodatkom luka i patlidžana (10 kg paprika, pet kilograma plavog patlidžana, tri glavice belog luka, so i 0,75 decilitara ulja) potrebno oko 950 dinara.

U cenu nisu uračunati struja ili drva, kao ni rad domaćice. Teglu ajvara u radnjama treba platiti od 193 do 210 dinara, dok se cena domaćeg ajvara u teglicama od oko pola kilograma u prodavnicima kreće od 320 do 412 dinara.

- Mojoj porodici zima je nezamisliva bez zimnice, tako da ću spremiti ajvar, sok od paradajza i nekoliko kiselih salata. Povrće nije skupo pa će se isplatiti - kaže penzionerka Bogdanka P.

Računica pokazuje da se isplati i kuvanje džema od šljiva, budući da je za 10 teglica (10 kg voća i pet kg šećera) potrebno 1.015 dinara, dok u radnjama tegla domaćeg pekmeza od šljiva košta više od 300 dinara.

Povezane vesti: Dobra snabdevenost, cene voća i povrća u padu Jeftinije je kupiti, nego spremiti zimnicu Domaćice odustaju od pravljenja zimnice U marketima jeftinije povrće Kiša ubila ukus voća i povrća i podigla cenu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

7.000 dinara je dovoljno za zimnicu

Izvor: S media, 21.Sep.2011

Prošle godine su mnoge domaćice odustale od spremanja zimnice zbog previsokih cena namirnica, ali ove jeseni priprema zimskih đakonija neće biti preterano skupa, sudeći prema cenama na pijacama širom Srbije.

Nastavak na S media...

Za spremanje zimnice potrebno 7.000 dinara

Izvor: 025info.rs, 21.Sep.2011

Za razliku od prošle godine kada su zbog visokih cena voća i povrća mnoge domaćice odustale od spremanja zimnice, priprema zimskih đakonija ove jeseni neće biti preterano skupa. Da li će cene uskoro biti niže, niko od prodavaca ne m

Nastavak na 025info.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.