Za skidanje ledenica pozovite vatrogasce

Izvor: Blic, 17.Feb.2012, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za skidanje ledenica pozovite vatrogasce

Sneg i dalje pravi probleme građanima Srbije i pored toga što su temperature porasle. Krovovi mnogih zgrada još su zatrpani snegom i pored pomoći nadležnih službi. Na kućama većinu posla obavljaju sami stanari. Građani su u nedoumici šta je u stvari njihov posao kad je reč o čišćenju, a o čemu moraju da brinu nadležne službe.

Po zakonu o održavanju stambenih zgrada, vlasnici stanova dužni su da sami očiste zgrade, tumače u Gradskom stambenom preduzeću Beograd.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ukoliko to ne mogu da urade ili nemaju pristup, treba da pozovu nadležne službe, kao što su vatrogasci koji to mogu da urade i za to imaju mehanizaciju - kažu u ovom preduzeću.

Iako ovih dana imaju pune ruke posla, vatrogasci priskaču u pomoć svima onima koji ih pozovu, ali i upozoravaju na to šta stanari nikako ne treba da rade ukoliko čiste zgrade sami.

Poginuo čisteći sneg

Vlasnik preduzeća "Agroimpeks” Milorad D. (57) iz Nove Gajdobre poginuo je dok je čistio sneg sa krova hale svog preduzeća. Portparol Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić potvrdila je da je on juče oko 11.00 sati čisteći sneg sa krova hale propao kroz krov i pao sa velike visine. Odmah je prevezen u lokalni dom zdravlja gde je preminuo.

- Nikako ne treba paliti ništa i ne treba zagrevanjem otapati sneg. Sve se mora uraditi mehanički, metlom i lopatom, ako može, a drugačije ne. Takođe, treba voditi računa da se ljudi ne okliznu jer su krovovi klizavi. Ne treba ni pokušavati sa skidanjem ledenica kad su van domašaja i van terasa i prozora, već treba pozvati vatrogasce. Ukoliko se skidaju ledenice, mora da se obezbedi prostor ispod kako bi sve bilo bezbedno za prolaznike i automobile - kažu u vatrogasnoj službi Novog Sada.

Oni su baš zbog jedne nestručne intervencije imali pre dva dana pune ruke posla. Novosađanin M. I. uspeo je da, dok je brenerom pokušavao da otopi oluk na svojoj zgradi, izazove požar koji je gašen čitava dva sata, u kome su oštećena četiri stana njegovih komšija.

- Negde pre 12 sati komšija je malo jače odvrnuo brener i plamen je odjednom zahvatio krov. Sve je za minut izgorelo. Video sam kako mi gore okviri od prozora u sobama, grede na krovu, kupatilo, sve je bilo puno dima i gareži. Komšija je odmah pozvao vatrogasce i istrčao da ih dočeka. Zaista su stigli za pet minuta, ali su dva sata gasili plamen. Oštećen je ceo stan, dnevni boravak, dva kupatila i dve sobe.

Bukvalno su vatrogasci morali da izbijaju deo oko prozora - kaže jedan od komšija i dodaje da je zgrada relativno nova, napravljena je pre pet godina, ali je krov napravljen od jeftinog i zapaljivog materijala.

On kaže da stanari sada očekuju pomoć grada u saniranju štete.

Naplata štete

Od građana kojima su ledenice oštetile automobile, dobro su prošli samo oni osigurani. Vladimir Đurić, predsednik Upravnog odbora Sava osiguranja, kaže da neka auto-osiguranja pokrivaju štetu koja je nastala od snega.

- Vozač, dakle, mora imati osiguranje koje pokriva štetu, koje se odnosi na pad ili udar predmeta, uključujući i pad ledenice - navodi Đurić.

U slučaju da nema ovakvog osiguranja, vlasnici vozila treba da pokrenu spor protiv vlasnika zgrade sa koje je ledenica pala.

Povezane vesti: Sneg veje, drumovi klizavi

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.