Za pomoć u zajednici 700 miliona dinara

Izvor: RTS, 29.Apr.2017, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pomoć u zajednici 700 miliona dinara

U Klubu za starije na opštini Stari grad je, u okviru međugeneracijskog druženja, održano nekoliko radionica. Ministar za rad Aleksandar Vulin je rekao da je država ove godine obezbedila 700 miliona dinara za pomoć u zajednici, gotovo dvostruko više nego prošle godine.
Aleksandar Vulin je, na druženju starijih i mladih Beograđana u Klubu Stari grad 1, podsetio da je 17,5 odsto građana Srbije starije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 65 godina, a da demografi u narednih 30 godina očekuju da će se taj broj povećati za još osam odsto, što znači da će četvrtina stanovništva Srbije biti starija od 65 godina.

Mi jesmo nacija koja ubrzano stari, kaže Vulin, ali i ukazuje da kroz međugeneracijsku saradnju treba da učimo jedni od drugih i doprinosimo zajednici.
"Srbiji nedostaje međugeneracijska saradnja. Već dugo nas suprotstavljaju, dugo za stare govore da su naš teret, a za mlade da su lenji i da su nezahvalni. Naravno da ni jedno ni drugo nije tačno i potrebno nam je obnavljanje komunikacije između generacija i ovo danas je upravo to", rekao je ministar.
Na međugeneracijskom druženju organizovano je nekoliko radionica, jedni su plesali i igrali, drugi sadili cveće, oslikavali zidove, učestvovali u kvizu, ali su svi zajedno učili jedni od drugih.
Vulin je naglasio da je Ministarstvo rada ovu godinu odredilo kao godinu međugeneracijske solidarnosti, u kojoj očekuje promenu nekoliko zakona, ali i da se skrene pažnja na važne teme o kojima se ne govori, kao što je nasilje nad starima.
Direktorka Gerontološkog centra Beograd Suzana Mišić kaže da se najbolji rezultati u svemu postižu onda kada se generacije udruže.
"Zbog toga smo i organizovali festival međugeneracijske saradnje koji se održava četvrtu godinu za redom. Seniorima je važno da ih mladi čuju, a mladima da budu uvaženi od starijih", naglasila je Mišićeva.
Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila je da u Beogradu ima 400.000 penzionera i više starih nego nego mlađih.
Kao najbolji primer međugeneracijske saradnje navela je zamenu zdravstvenih knjižica, gde su mladi volontirali i pomagali starijim sugrađanima u svih 25 klubova da elektronski podnesu zahtev za zamenu knjižica.
Predsednik klubova i dnevnih centara za starije sugrađane Gerontološkog centra Beograd Nadežda Nikolić kaže da je današnja manifestačija završnica festivala međugeneracijske saradnje. 
"To je manifestacija koja odražava saradnju između mladih i starih na polju pisane reči, polju različitih radionica, dekupaža, učenja stranih jezika, saradnja na kulturnom nivou", zaključila je Nikolićeva.
Druženje mladih i starijih se održava u okviru četvrtog Festivala međugeneracijske saradnje "okej" koji organizuju Dnevni centri i klubovi Gerontološkog centra Beograd.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Mi smo nacija koja ubrzano stari

Izvor: Beta Video, 29.Apr.2017

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin je na druženju mladih i starih Beograđana podsetio da je 17,5 odsto građana Srbije starije od 65 godina i da se očekuje da će se u narednih 30 godina taj procenat popeti na 30. „Mi smo nacija koja ubrzano...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.