Izvor: Blic, 06.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nedelju dana 11.739 pacijenata

Za nedelju dana 11.739 pacijenata

BEOGRAD - Poslednjih dana Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja stižu izveštaji iz domova zdravlja o stalnom porastu broja obolelih od akutnih respiratornih infekcija - kaže za 'Blic' prim. dr Predrag Kon, epidemiolog Zavoda, i dodaje da bi to mogao biti znak da će i kod nas uskoro stići grip.

U poslednjoj sedmici oktobra registrovano je 11.739 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, precizirao je dr Kon i dodao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << taj broj već u prvih par dana novembra premašen.

Još nije kasno za vakcinu, ukazuje naš sagovornik i dodaje da je 'Torlakova' vakcina protiv gripa (60.000 doza za Beograd) koja je distribuirana proteklih dana u domove zdravlja već potrošena, kao i 2.000 doza koje su građani mogli da prime u Zavodu, po ceni od 120 dinara. 'Torlakova' vakcina se sve teže nalazi u apotekama, u kojima se može naći i uvozna vakcina francuskog proizvođača 'Aventis', po ceni od oko 400 dinara.

Dr Kon preporučuje građanima da bi, ukoliko se odluče da kupe uvoznu vakcinu, trebalo da je odnesu u svoj dom zdravlja, gde će je primiti u ambulanti lekara opšte prakse.

U svetu je uobičajeno da firme koje vode brigu o svojim zaposlenima o svom trošku nabave vakcinu, jer su izračunale da to manje košta od bolovanja koja svake godine donosi epidemija gripa. Z.D.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.