Za jedno direktorsko mesto dva kandidata

Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedno direktorsko mesto dva kandidata

Komisija za izbor direktora javnih preduzeća u Kraljevu uglavnom je „pogodila” političku volju vladaće koalicije

Kraljevo – Uz zakašnjenje od skoro dve godine, u Kraljevu se sprovodi postupak izbora direktora gradskih javnih preduzeća. Posao je, reklo bismo, na polovini, jer je pred praznik objavljena lista najbolje ocenjenih kandidata. Ukratko rečeno, svi su položili, ali su neki kandidati sa najslabijim ocenama otpali. Nisu uzeti u obzir ni oni koji nisu dostavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kompletnu dokumentaciju, pa je od njih 36 za sedam javnih preduzeća odabrano 16 potencijalnih direktora. Odabrani su od komisije dobili„vrlo dobre” ili „odlične” ocene, pa oni imaju i najveće šanse da prođu i završni izborni krug pred odbornicima gradske skupštine.

Zanimljivo je da u predlozima komisije nema većih iznenađenja, bar kada se imaju u vidu oni koje je čaršija poodavno već postavila na ta mesta, a na osnovu „curenja”informacija iz političkih krugova. Istina, Zoran Marković, predsednik komisije tvrdi da „pritisaka od predstavnika vlasti nijebilo”. To, naravno, potvrđuje i vlast, pa ako im je verovati, ispada da ili su ovdašnji ljudi iz vlasti unapred znali ko će biti najbolji, pa po čaršiji raspričali, ili je sama komisija „oslušnula” njihovu volju, pa se vlastodršcima dodvorila. Pogodilo se da su „najbolji” kandidati baš članovi stranaka koje, po koalicionom sporazumu, u tom preduzeću imaju najveći uticaj.

Doduše, možda je iznenađenje to što je dosadašnji direktor Gradskedirekcije za urbanizam i izgradnju Nenad Nerić, diplomiranigrađevinski inženjer, sa komisijskom ocenom 4,2 iza prve MariceMijajlović, arhitekte koja je ocenom 4,8 pokazala odličan uspeh. Najveće interesovanje je bilo za Opštinsku stambenu agenciju, ali je tu, kako se i govorilo, sa čistom peticom najbolje prošla arhitekta Dragana Bikić, ispred diplomiranih ekonomista Saše Kontića i Radovana Radulovića. U „Vodovodu”, takođe kako se i očekivalo, saodličnim uspehom, ali ne baš peticom bez greške, što bi se od doktora nauka očekivalo, prvi je Milenko Stefanović, doktor ekonomskih nauka. Iza njega su Jugoslav Ratković, diplomirani ekonomista i Srećko Nestorović, diplomirani mašinski inženjer.

U JP „Putevi”, prema ocenama i rangiranju komisije, ispada da su

za dlaku bili lošiji bivši dugogodišnji direktori ovog preduzećaLjubisav Majstorović, diplomirani mašinski inženjer, i Mirko Vuković, diplomirani građevinski inženjer, jer se komisiji, očigledno, više svideo plan razvoja ovog putarskog preduzeća koji jepriložio Miloš Goljić, diplomirani ekonomista, sadašnji v. d. direktora sa dugogodišnjim iskustvom u banjskom turizmu.

U gradskoj „Toplani” sadašnji direktor Dragan Arsenijević jezakasnio da priloži svu dokumentaciju, pa je ispao iz kombinacije zanovi mandat. Tako je komisija najbolje ocenila kandidata Vukašina Simenunovića, diplomiranog mašinskog inženjera, a zatim Milanka Mladenovića, diplomiranog pravnika, pa Branislava Dmitrovića, diplomiranog mašinskog inženjera. Što se tiče kraljevačke „Pijace”, tu je komisiji bilo najlakše, jer se i prijavio samo jedan kandidat –Dragan Vulić Cane, odnedavno diplomirani ekonomista, koji je i sada u direktorskoj fotelji ovog preduzeća, a inače je šef ovdašnjeg ogranka SPS-a. Jedan kandidat prijavio se i za JP„Čistoća”, ato je Dragan Ćajić, diplomirani pravnik. On je dobio sve mogućepoene i, što se kaže, pet kao vrata.

Pored već pomenutih nezvaničnih zamerki na rad komisije, pominje se i to što unapred nisu predviđeni ili nisu javno objavljeni i kriterijumi po kojima se ocenjivalo, što i zakonski propisi nalažu. Tako bi se jasno videlo ko je gde bio bolji od drugog, a ko odavno nije obnavljao gradivo.

Šta sada sledi? Gradska administracija treba da pripremi predlogodluke za Gradsku skupštinu. U tom predlogu će se, kako su nam objasnili, naći samo po jedan kandidat za određeno preduzeće, onaj sa najviše bodova i ocena, pa se nameće pitanje da li administracija ima pravo da komisijsku rang-listu za direktorska mesta sa dva ili trikandidata skraćuje. Jer možda će odbornici videti nešto štokomisija nije, pa će se umesto prvog odlučiti za drugog ili trećeg. No, biće to, sigurni smo, tema i na prvoj, junskoj sednici Gradske skupštine u Kraljevu, kada će se o direktorima i konačno odlučivati.

Miomir Dugalić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.