Izvor: B92, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolju socijalnu zaštitu

Beograd -- Republički Zavod za socijalnu zaštitu svečano je otvorio svoje nove prostorije na Terazijama u Beogradu.

Zavod je otvorio ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić koji je za sledeću godinu najavio intenzivne aktivnosti na planu socijalne zaštite. On je rekao da će taj Zavod obavljati naučnoistraživački rad, posebno u oblastima kao što su siromaštvo i položaj dece bez roditeljskog staranja.

Direktor Zavoda Živorad Gajić rekao je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od projekata u sledećoj godini biti servis "Kuća na pola puta", namenjen zbrinjavanju mladih koji izlaze iz ustanova socijalne zaštite i hranilačkih porodica, a koji će biti finansiran iz Nacionalnog investicionog plana.

Inače, Zavod je dobio svoje prostorije i počeo sa radom više od 15 godina nakon gašenja Instituta za socijalnu politiku Srbije, čiiju tradiciju bi trebao da nastavi.

Apel za pomoć deci

Koordinator projekta "Svratište za decu ulice" Mila Muškinja apelovala je na Beograđane da pomognu hranom i odećom napuštenu decu dok se ne preuredi novi prostor za te nemene u Krfskoj ulici na Zvezdari.

On je kazala danas Tanjugu da je potrebno oko mesec dana da se novi prostor preuredi i da građani koji žele da pomognu napuštenu decu mogu dostaviti pakete u Drinčićevu ulicu 24 gde se ranije nalazilo svratište.

"Trenutno smo u dogovorima sa Zavodom za decu sa poremećajem u ponašanju u Bulevaru oslobođenja, koji su gradske vlasti ponudile kao privremen smeštaj dok se ne adaptira novo svratište u Krfskoj ulici i očcekujemo da će vrlo brzo, već sutra biti postignut dogovor oko usklađivanja programa", kazala je Muškinja.

Ona je rekla da trenutno 16 aktivista - volontera Centra za integraciju mladih koji je nosilac tog projekta nekoliko puta dnevno obilazi lokacije na teritoriji grada gde žive i rade deca sa ulice i dele im garderobu i nose čaj, a mogu se prepoznati po zelenim jaknama i termosima.

Novi prostor, veličine 120 kvadratnih metara i 50 kvadrata magacinskog prostora, obezbedio je Sekretarijat za socijalnu i dečiji zaštitu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.