Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 9 nedelja 11.400 jedinica krvi

Beograd -- Akcijom "Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv" prikupljene značajne količine krvi, bez obzira na vrućine.

Zahvaljujući akciji Instituta za transfuziju krvi i B92, tokom devet proteklih nedelja zabeležen je značajan rast broja davanja krvi i daleko veći odziv građana u poređenju sa istim periodom prošle godine. Institut i dalje raspolaže stabilnim trodnevnim rezervama krvi, što do sada nije zabeleženo u letnjim mesecima.

Trend rasta zabeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u transfuziološkom autobusu na Trgu Republike u Beogradu, ali i u samom Institutu za transfuziju krvi, organizovanim akcijama Instituta na terenu i akcijama u gradovima centralne Srbije u okviru letnje kampanje.

U periodu od 28. maja do 29. jula prikupljeno je 11.400 jedinica krvi, što je 25 odsto više nego u istom intervalu prethodne godine. U mobilnom transfuzioloskom autobusu tokom kampanje prikupljeno je 3.109 jedinica krvi, tri puta više nego u istom periodu 2006. godine.

Tokom četiri nedelje letnje kampanje održane su akcije u 23 grada centralne Srbije. Prikupljeno je 1.345 jedinica krvi, dva puta više nego u prve četiri nedelje 2006.

Na osnovu propozicija takmičenja u okviru letnje kampanje, koje podrazumevaju promociju, broj davalaca u odnosu na broj stanovnika i broj građana koje su prvi put dali krv, napravljena je preliminarna rang-lista, na kojoj prva tri mesta zauzimaju Sokobanja, Žagubica i Veliko Gradište.

Akciju su danas na Trgu Republike podržali i sportisti. Članovi alpinističke ekspedicije Srbija nedavno su se vratili sa dvomesečne ekspedicije iznad 8.000 metara. Alpinisti kažu da su akciju iskoristili da učine učine dobro delo, ali i da bi proverili svoje zdravlje.

Institut i B92 zahvaljuju se građanima na velikom odzivu i pozivaju sve koji do sada nisu dali krv da se pridruže akciji, a više informaciji možete dobiti i na stranicama te akcije na sajtu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.