ZAVRŠEN SABOR SPC Crkva dobila novu vladu

Izvor: Blic, 26.Maj.2016, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠEN SABOR SPC Crkva dobila novu vladu

Posle desetak dana, juče je praktično završeno prolećno zasedanje Sabora, na kome je izabran novi sastav Sinoda, a pojedine vladike su dobile na upravljanje druge eparhije.

Među rešenjima je premeštaj vladike Irineja (Dobrijevića) iz Australije u Istočnoameričku eparhiju sa sedištem u Njujorku. U čin vladike unapređen je Siluan, dosadašnji sekretar vladike valjevskog Milutina, i njemu je dodeljena Australija. Sadašnji vladika američki Mitrofan će biti premešten >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Kanadu.

Pročitajte još:

Na čelo upražnjene Mileševske eparhije, prema nezvaničnim navodima, trebalo je da bude postavljen Nikifor, sekretar vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija. Međutim, do ovog imenovanja nije došlo, tako da i nadalje vladika Joanikije ostaje da administrira Mileševskom eparhijom koja mu je dodeljena nakon smene vladike Filareta. Iako su pojedini mediji spekulisali da će vladika Filaret biti vraćen u Mileševu, činjenica je da to nije ni postavljeno na dnevni red, niti razmatrano na Saboru. Ovom idejom su pojedine vladike pokušale iz patrijaršijskih kuloara da zamute tok zasedanja, u čemu ih je spečio patrijarh Irinej.

Dabrobosanskom eparhijom, kojoj je sedište u Sarajevu, i narednu godinu će administrirati vladika Grigorije zahumsko-hercegovački. Vladika Jovan (Purić) razrešen je upravljanja Niškom eparhijom u kojoj je napravio rasulo, a njome će nadalje administrirati vladika raško-prizrenski Teodosije.

Na Saboru je izabran i novi sastav crkvene vlade - Sinoda. Članovi su patrijarh Irinej, vladika bački Irinej, vladika Teodosije, timočki Justin i dalmatinski Fotije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.