ZAHTEV ZA SMENU BUBNJEVIĆA POTPISALO 40 NVO

Izvor: Kurir, 08.Jun.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAHTEV ZA SMENU BUBNJEVIĆA POTPISALO 40 NVO

NOVI SAD - Četrdeset nevladinih organizacija uputilo je danas Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) inicijativu da sa mesta člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) smeni Dalibora Bubnjevića, koga su okvalifikovali

NOVI SAD - Četrdeset nevladinih organizacija uputilo je danas Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA) inicijativu da sa mesta člana Upravnog odbora Radiotelevizije Vojvodine (RTV) smeni Dalibora Bubnjevića, koga su okvalifikovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao "pomagača" zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj.

"Zakon je jasan: članove Upravnog odbora bira i razrešava RRA. Ustavni sud je zabranio nacističku organizaciju, a Savet RRA treba da primeni odredbe Zakona o radiodifuziji i da na zakonom predviđen način odmah smeni promotera Nacionalnog stroja iz Upravnog odbora RTV", navodi se u tekstu inicijative.

Nevladine organizacije navele su da je Bubnjević bio šef marketinga knjige "Slučaj nacionalni stroj", čiji je autor neformalni vođa te organizacije Goran Davidović zvani Firer.

"Nacistima je zabranjeno da organizuju javne skupove, tribine, izdaju knjige i brošure, kao i da na bilo koji način promovišu svoje ideje. Međutim, oni koji izdaju nacističke knjige i promovišu program Nacionalnog stroja još uvek su u milosti delova vlasti", ocenile su nevladine organizacije.

Bubnjević, koji je glavni urednik lista Zrenjanin, u više navrata se ogradio od knjige "Slučaj Nacionalni stroj" uz tvrdnju da je njegovo ime bilo "zloupotrebljeno".

Savet RRA je nedavno kao "neblagovremen" odbio prigovor koalicije osam nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, koja je takođe tražila da Bubnjević bude smenjen. Savet RRA je saopštio da je vreme za prigovore bilo pre izbora članova upravnih odbora javnih medijskih servisa, a ne nakon toga.

Inicijativa je dostavljena i predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Sekretarijatu za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Zaštitniku građana, Pokrajinskom ombudsmanu, Ustavnom sudu, OEBS-u, Savetu Evrope, Delegaciji Evropske komisije u Beogradu, Misiji Ujedinjenih Nacija u Beogradu.

Inicijativu su potpisali Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija, Otvoreni licej, Zelena mreža Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Centar za integraciju mladih, Branitelji ljudskih prava (Civil Rights Defenders).

Potpisnici su i Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku, Koalicija protiv diskriminacije, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Regionalni centar za manjine, Rekonstrukcija, Glas razlike, Peščanik, Centar 9, Centar za evroatlantske studije, Jukom (YUCOM), Gej strejt alijansa, Centar za unapređivanje pravnih studija.

Inicijativu su podržali i Labris, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za nove medije kuda.org, Siguran puls mladih, Centar za prava manjina, Udruženje žena Peščanik, Milenijum, Društvo za toleranciju, Centar za nenasilnu akciju, Žene u crnom, Gej lezbejski info centar, Ravangrad, Internet portal SOinfo.org, SO open, Fraktal, Astra, Ženska inicijativa.

Inicijativu su kao pojedinci potpisali Snežana Čongradin, Jelka Jovanović, Gordana Perunović Fijat, Nada Korać, Jovo Bakić, Milan Kovijanić, Dušanka Pekić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.