Vulin: Značajna uloga Crvenog krsta

Izvor: RTS, 18.Feb.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Značajna uloga Crvenog krsta

Ministar Aleksandar Vulin i generalna sekretarka Crvenog krsta Vesna Milenović potpisali su Sporazum o saradnji za 2016. godinu, čija ukupna vrednost za sve programe iznosi 510 miliona dinara.
Vulin je istakao da će 510 miliona biti dovoljno da i ove godine 35.000 korisnika narodnih kuhinja u 77 gradova i opština bude zbrinuto i da budemo sigurni da će u Srbiji bar jedan obrok biti obezbeđen za one kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pomoć zaista potrebna.

"Vlada Srbije je socijalno odgovorna. Crveni krst nam značajno pomaže u sprovođenju naše važne uloge u pomoći stanovništvu kojima je pomoć potrebna", rekao je Vulin dodajući da je Crveni krst tu da pomogne i u higijenskim i suvim paketima.
Ministar je ocenio da se Crveni krst razlikuje od bilo koje druge organizacije po svojoj upornosti, organizovanosti, po tome što deluje u svakoj sredini u Srbiji i što je tu i kada je potrebno obezbediti pomoć u hrani, ali i kada je potrebno zbrinuti nekoga nakon poplava ili pomoći ljudskom biću koje pati.
Prema njegovim rečima, ta organizacija dala je nemerljiv doprinos borbi države sa posledicama migrantske krize precizirajući da je 472.000 migranata, od čega 230.000 maloletnih migranata do 18 godina, dobilo pomoć u hrani i higijeni od strane Crvenog krsta.
Kako je istakao, bez Crvenog krsta i ta uloga države ne bi bila moguća.
"Volonteri Crvenog krsta i njihova organizacija na terenu, njihova organizovanost i obučenost i naravno njihova humanost je nešto što služi na čast državi Srbiji. Crveni krst doživljavamo kao deo države, kao organizaciju na koju uvek svi zajedno možemo da se oslonimo", naglasio je Vulin.
Generalna sekretarka Crvenog krsta Vesna Milenković je ponovila da je vrednost sporazuma velika ocenjujući da 510 miliona biti iskorišćeno za podršku 77 narodnim kuhinjama tokom devet meseci, odnosno da će biti pokriveno 35.000 korisnika.
"Crveni krst je zadovoljan ovom vrstom podrške jer su ministarstvo i ministar prepoznali potrebu koja postoji", smatra Milenović.
Takođe, Milenković je precizirala da nisu u pitanju samo narodne kuhinje od kojih su dve nove Blace i Koceljeva, već da će podrška biti usmerena i na porodične pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije porodice u 105 sredina koje nisu korisnici narodnih kuhinja.
"Biće pokriven oporavak socijalno ugrožene dece korisnika narodnih kuhinja koji do sada nisu bili pokriveni ovom vrstom podrške i troškovi rada narodne kuhinje u Bujanovcu koja jedna od najvećih kuhinja u Srbiji sa 1.200 korisnika, a koju lokalna samouprava ni ove godine nije prepoznala za pokrivanje troškova što je njena obaveza", zaključila je Milenović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.