Vulin: Igra Bitka na Drini odlična za učenje istorije

Izvor: Blic, 29.Maj.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Igra "Bitka na Drini" odlična za učenje istorije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin prisustvovao je danas u Kruševcu završnici turnira u društvenoj igri - ratnoj strategiji za dva igrača "Bitka na Drini" i poručio da je to dobar način da deca nauče srpsku istoriju.

Ministarstvo i Odbor za negovanje tradicije Vlade Srbije je obezbedilo putovanje u Grčku za pobednike, one koji su zauzeli prva tri mesta.

Turnir je deo projekta "Da rat zauvek ostane samo igra", a organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ga Savez boračkih organizacije Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Narodnim muzejom Kruševca.

- Ministarstvo je ovo podržalo, boračko udruženje je osmislilo ovu igru i njegovi članovi znaju šta je rat i baš zato toliko cene vrednosti mira. Ovo je način da poštujem svoje pretke i sebe i pokažemo čitavom svetu šta mi to nudimo i kakva je naša istorija - rekao je Vulin.

Ministar je istakao da naša deca odrastaju uz tuđu istoriju i mitove, tuđe legende i istinu, igraju se igrama koje govore o drugim narodima i njihovoj istoriji i zapitao zašto to ne bi kroz igru učili o svom narodu.

- Zašta naša deca ne bi kroz druženje sa svojim roditeljima i prijateljima učila svoju istoriju. Ovo je igra koja govori o velikoj i slavnoj bici na Drini. To je velika i slavna istorija koju često zaboravljamo. Deca imaju priliku, igrajući se, da nauče veliku životnu istinu - da je srpski narod uvek bio slobodarski i da je uvek bio na pravoj strani sveta, da nikada nije ugnjetavao druge narode i da nikada nije dozvolio da se zbog njegove veličine bilo ko plaši, Ali, nije dozvolio ni da se njegova sloboda stavi u ravan bilo čega drugog", naglasio je Vulin.

Kako kaže, cilj igre je da se mlada generacija vrati u sećanje koliko su bili veliki naši preci i kao nekada da budemo ponosni.

- Oni koji su učestvovali u ratovima svoja iskustva i ljubav prema zemlji su preneli na mladu generaciju, da ova deca budu čestiti ljudi kao njihovi roditelji. Čestitam pobednicima i autoru - poručio je ministar.

Kruševac je dobro mesto da se u njemu krene o učenju istorije, jer je taj grad jedno od najvažnijih istorijskih mesta Srbije, dodao je Vulin.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vulin: Preduzeća koja zapošljavaju osobe s invaliditetom prioritet

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 13:33

Preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom (OSI) imaju prioritet kada su u pitanju javne nabavke i bilo kakve nabavke koje organizuje i finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to će uvek biti politika tog resora, poručio je danas resorni ministar Aleksandar...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.