Vujanić: Razjasniti dileme o prvoj pomoći

Izvor: Politika, 18.Avg.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanić: Razjasniti dileme o prvoj pomoći

To se ne može prepustiti slobodnoj volji saobraćajne policije, kaže profesor Saobraćajnog fakulteta. – Ministarstvo za infrastrukturu bez odgovora

Niko od zvaničnika juče nije mogao da odgovori na pitanje da li je moguće dopunjavati nove komplete za pružanje prve pomoći koje će svi vozači morati da imaju u kolima do 18. septembra. Na ovu nedoumicu prvi je ukazao profesor dr Milan Vujanić, šef katedre za bezbednost saobraćaja Saobraćajnog fakulteta, a, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objašnjenje nije dobio. Bez odgovora je ostala i redakcija „Politike” koja se obraćala Ministarstvu zdravlja, Agenciji za lekove, MUP-u i Ministarstvu infrastrukture – čiji stručnjaci su autori Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila koji propisuje ovu novinu.

Sve pobrojane ustanove, kako kažu njihovi predstavnici, nisu nadležne za ovo pitanje.

Stručnjaci za saobraćaj i zdravstvo slažu se u stavu da bi odredba o mogućnosti dopunjavanja prve pomoći trebalo da bude naglašena u novom Pravilniku. Ipak, u ovom dokumentu, u članu 115. navedeno je samo da „u motornim vozilima mora postojati oprema za pružanje prve pomoći koja odgovara standardu SRPS Z.B2.001, tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu”.

Iako sve raspoložive informacije vode ka njima, u Ministarstvu za infrastrukturu tvrde da pitanje ispravnosti medicinskih sredstava, tačnije kutije za prvu pomoć, nije u njihovom domenu rada i da „ne znaju odgovor na pitanje da li bi građani smeli da dopunjuju ovaj set”.

Precizno tumačenje ovog pravilnika neophodno je kako armija vozača ne bi bila prepuštena slobodnoj volji „saobraćajaca”, mišljenje je profesora Vujanića.

– Bilo bi logično da, ukoliko potrošimo nešto iz seta prve pomoći, možemo slobodno da odemo do apoteke i dokupimo ono što nam nedostaje. Ali to bi trebalo da bude zvanično propisano, a ne da rizikujemo da nas saobraćajni policajac kazni ukoliko smo potrošili jedan zavoj ili gazu – objašnjava naš sagovornik i dodaje da ne vidi zašto je ta kutija u koju su spakovana sredstva za prvu pomoć toliko važna i zašto ne bismo mogli sve što je propisano da kupimo i da odložimo u bilo koju staru kutiju.

– Pored toga, kada građani potroše sva sredstva za prvu pomoć, zašto ne bi mogli da kupe nova i da odlože u istu kutiju, a da sami naznače novi rok trajanja koji piše na tim sredstvima? – pita se naš sagovornik.

U Agenciji za lekove i medicinska stanovišta naglašavaju da je logično da vozači mogu da dopunjuju prvu pomoć, pa čak i kad istekne rok koji piše na kutiji, važno je da su ispravna medicinska sredstva koja se nalaze u njoj.

Prva pomoć deo je obavezne opreme automobila i ukoliko je vozilo ne poseduje, ono ne ispunjava najšire uslove za učešće u saobraćaju, objašnjava Blagoje Milinić, penzionisani rukovodilac Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije.

– Policajac je ovlašćen da vrši kontrolu prve pomoći i da utvrdi da li je vozač poseduje u kolima, koji je njen sadržaj i da li je potpuna i ispravna. On obično radi rutinsku proveru, ali ima pravo i da prebroji sredstva u kutiji. Kada utvrđuje ispravnost prve pomoći važna je ispravnost medicinskih sredstava koja se nalaze unutar nje, a ne koji rok upotrebe stoji na kutiji. Ne bi trebalo da neko zbog jednog preparata kojem je istekao rok kupuje sve ostale – kaže Milinić.

----------------------------------------------

Homen: Ministarstvo mora da odgovori

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, naglašava da je „prema Zakonu o ministarstvima donosilac određenog akta, u ovom slučaju resorno ministarstvo, dužan da otkloni sve nedoumice vezane za eventualno neprecizan propis. Bez obzira na to da li su u pitanju zakoni ili podzakonski akti“.

Jelena Popadić

objavljeno: 19.08.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Do novembra bez kazne za set prve pomoći

Izvor: Politika, 19.Avg.2011, 23:07

U Ministarstvu za infrastrukturu najavljuju da će u ponedeljak biti razjašnjena pitanja koja je „Politika” pokrenula..Novi kompleti za prvu pomoć moći će da se dopunjuju, iako to nije izričito navedeno u Pravilniku o tehničkim uslovima za vozila, stav je Dragana Jovanovića, pomoćnika ministra...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.