Vučić: Petinu budžeta dajemo za zdravstvo

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Petinu budžeta dajemo za zdravstvo

Obnova Klinike za infektivne i tropske bolesti je velika stvar za celu zemlju, jer je ta bolnica važna za celu Srbiju, poručio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da država čak petinu budžeta izdvaja za zdravstvo.
"Najružnija i zgrada u najlošijem stanju, u kojoj smo pružali zdravstvene usluge građanima, u najtežim uslovima, konačno ide u prošlost", podvukao je Alekandar Vučić nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je obišao radove na obnovi klinike.

Predsednik je istakao da država izdvaja ogroman novac za zdravstvo, odnosno gotovo petinu budžeta - 20 do 21 odsto.
"Ogroman je naš trud, naša energija. Mnogo plaćamo, ulažemo, i to je kod nas desetostruko jeftinije nego u razvijenijim zemljama. Ali, to košta državu. Na plate u zdravstvu nam ide 950 miliona, a još 1,2 milijarde na drugo, na lekove, potrošne materijale...", rekao je Vučić.
Značajne uštede u nabavci lekova Istakao je da su ostvarene i značajne uštede u nabavci lekova, kao i da država nikada više novca nije izdvajala za lečenje dece u inostranstvu, iako se, ističe, trudi da im ovde obezbedi najbolje uslove za lečenje.
"Mnogostruko više dajemo danas nego ranije", podvukao je Vučić.
Značajna ulaganja države u zdravstvo ilustrovao je podatkom da je to skoro pa duplo više od budžeta Republike Srpske, i više od budžeta Crne Gore.
"Vidi se da se trudimo da stanje popravljamo. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, radili su u nemogućim uslovima", rekao je predsednik Srbije.

Ukazao je da klinika nije rekonstruisana od izgradnje 1926. godine i da sva stolarija nije menjana od tada.
"Stanje je bilo užasno i, u skladu sa odlukom o velikom sređivanju u zdravstvu, odlučili smo da, pored izgradnje kliničkih centara, idemo sa izgradnjom novih klinika koje treba da promene životni standard stanovništa, da pokažemo koliko smo uspešniji i kolikom brzinom napredujemo, da deca i stari mogu da dobiju pristojno lečenje, kakvo zaslužuju", rekao je Vučić.
Uloženo pet miliona evra Vučić je ponovio da je u obnovu Infektivne klinike uloženo pet miliona evra, a da će radovi biti gotovi u aprilu sledeće godine.
Podsetio je da se nedaleko od klinike, gradi novi KCS, kao i da je već mnogo novca uloženo u opremu, "Iks", Gama nož, akceleratore....
"To su važne stvari. Infektivna klinika je od značaja za celu Srbiju, posebno kada imate u vidu da je moguće pojavljivanje različitih virusa, zaraznih bolesti... Ako postoji neka zgrada i klinika da je bila toliko prokazana u javnosti, to je Infektivna, koja je stvarno bila užasna", rekao je Vučić.
Dodao je da je važno da je sada ta bolnica došla na red.
"Želimo da napravimo da ovde sve bude novo, unutra moderni instrumenti, oprema da bude čista, da se ponosimo time", dodao je predsednik.
Preneo je i da Infektivnoj nedostaje 10 lekara i 20 medicinskih sestara, na čemu će se, ističe, raditi.
"Za lečenje dece izdvajamo deset puta više nego 2012"Pedsednik Vučić kaže da ne može da prihvati kritike da Srbija donira novac drugim državama, a da ne ulaže dovoljno u nabavku lekova za multipla sklerozu i retke bolesti, kao i za bolesnu decu, ističući da se sada ulaže desetostruko više nego pre 2012. godine.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara kako je odlučeno da je prioritet države da donira oko 30 miliona evra drugim državama, u odnosu na lečenje bolesnih, rekao da je podrška države bolesnoj deci desetostruko veća sada nego 2012. godine.
"Ne prihvatam kritiku da neko ne može da pomogne deci, a naša podrška je desetostruka veća i moj apel je da bude još veća i da se pomogne većem broju ljudi", rekao je Vučić i dodao da se danas ulože deset ili dvadeset puta više u lečenje multipla skleroze.
On je rekao da je važno da se pokuša da se pronađe rešenje za svako dete i čoveka i dodao da na dnevnom nivou, kada se nešto pojavi na internetu, i lično zove ministra zdravlja i moli da se detetu pomogne.

"Naša drastično veća podrška, pre svega deci i drugim obolelima, pokazuje koliko smo napredovali u smislu solidarnosti i podrške u društvu, čak i u odnosu na neke druge zemlje. Onoliko koliko možemo, toliko se prostiremo", rekao je Vučić.
Odgovarajući na pitanje novinara kako je odlučeno da je prioritet države da donira oko 30 miliona evra drugim državama, u odnosu na lečenje bolesnih u Srbiji, Vučić je rekao da je ponosan na to što je Srbija pomogla Republici Srpskoj.
Vučić je upitao i zasto niko 94 godine nije obnavljao Infektivnu kliniku, gradio nove moderne kliničke centre.
"Vi danas pokušavate da nas kritikujete zato što smo bili vrlo uspešni da obezbedimo mnogo više novca nego sto su nesposobni mogli da urade u ranijem periodu", rekao je Vučić nakon obilaska radova na Infektivnoj klinici u Beogradu.
On je apelovao i na ministra zdravlja i vladu da uvek usmere sve na pojedinca, na lečenje građana i da se poveća procenat korišćenja inovativnih lekova i za multiple sklerozu i druge bolesti.
"Sve sto možemo da uradimo a da ne ugrozimo budžet. Uveren sam da ćemo moći dodatno da pomognemo u periodu koji dolazi", rekao je Vučić.
Lončar: Odluke o nabavci lekova ne donose se političkiMinistar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se par decenija ništa nije ulagalo kad je reč o lečenju multiple skleroze i da 2012. godine kod nas nije postojao nijedan lek za retke bolesti.
"Ako neko misli da možete preko noći da rešite probleme i nabavite inovativne lekove, to nijedna država na svetu ne može", rekao je Lonačar.
On je istakao da se odluke o nabavci lekova ne donose politički, već ih donose najbolji i najeminentniji stručnjaci.
"Stručnjaci na osnovu onoga koliko država zaradi odgovornom politikom odlučuje o nabavci lekova", rekao je Lončar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.