Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vranje: Prvake tuče školski drug

Vranje -- Jedan učenik I razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Vranju ispisan, ostali roditelji ne dozvoljavaju svojoj deci da pohađaju nastavu.

Roditelji su juče o tome u vranjskom Medija centru obavestili novinare, jer ne žele, kako su kazali, da bilo koje dete dođe kući iz škole s posledicama siledžijskog napada njihovog druga iz odeljenja. Oni kažu da je u I/3 upisan učenik skoro dve godine stariji od drugih i nema dana a da on među prvake, ali i učenike starijih razreda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne "uvodi red" na svoj način i svojim metodama.

"Nikako nam nije jasno da za 40 dana, koliko traje naša agonija, ništa nisu mogli da preduzmu direktor škole, prosvetni organi, socijalne ustanove ili organi prinude, kako bi stali na put tom dečaku, a zaštitili našu decu", kazao je roditelj Goran Antonijević.

Roditelji su takođe kazali da su se odlučili za konferenciju za novinare jer sva dosadašnja obraćanja pojedincima i institucijama u Vranju nisu dala nikakav rezultat.

Novinari su na konferenciji dobili kopiju peticije s 42 potpisa roditelja tog i drugih odeljenja I razreda škole.

Škola odbija peticiju

Škola je saopštila da neće udovoljiti zahtevima iz peticije roditelja. "U školi nemamo mehanizme da problem rešimo hitno tako što bismo tog učenika nekuda premestili ili ispisali iz škole", rekao je direktor škole Dušan Stevanović.

Stevanović je pozvao roditelje da promene odluku o tome da decu ne šalju u školu dok im ne bude garantovana bezbednost i obećao da će u I/3 od danas, u svakom trenutku, biti prisutni on, njegov pomoćnik, sekretar, psiholog ili pedagog škole.

Direktorka Centra za socijalni rad Verica Mihajlović Nikolić rekla je da je V.K. od Centra dobio staratelja, da se o njemu brine baka, a da se majka izgubila, te da je za njom raspisana poternica.

Pedagoginja Sunčica Stojanović je izjavila da je dečak skoro dve godine stariji od drugih učenika, "da ima uredno lekarsko uverenje, ali je iz porodice u kojoj raste prihvatio agresiju kao osnovni model komunikacije sa svetom.

Roditelji večeras treba da odluče da li će prihvatiti predlog rukovodstva škole.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.