Volonteri protiv stava da vrediš koliko zarađuješ

Izvor: RTS, 05.Dec.2019, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volonteri protiv stava da "vrediš koliko zarađuješ"

Danas je Međunarodni dan volontera. Pomaganje drugima bez lične koristi u Srbiji ima tradiciju dugu tri decenije, a ove godine šalju poruku – "Volontiraj za inkluzivnu budućnost", da svi imaju jednake šanse, da najugroženiji bolje žive i da svima budu zagarantovana ljudska prava.
Volonteri pomažu starima, invalidima, deci, brinu o životnom okruženju... Volontiranje je, kažu, jasan stav da se protive >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednoj od tekovina tranzicije – "vrediš koliko zarađuješ".

Tamara Dobrosavljević, volonterka iz udruženja "Šta nam teško", poručuje mladima da ne treba da ne pitaju – "šta imate od volontiranja", već gde mogu da se prijave.
Kaže da kada čuje da neko volontira, prvo što pomisli je da li može da sazna nešto više o tome i najčešće se pridruži.
Deni Porej iz Volonterskog saveza Srbije ističe da je volontiranje sigurno jedna od najkorisnijih stvari koje se mogu uraditi u životu.
Više od 1000 volontera iz 50 zemalja godišnje stiže tamo gde je pomoć potrebna.
Za tri decenije kroz Srbiju je prošlo više desetina hiljada volontera iz čitavog sveta.
Tanja Petrović, izvršna direktorka organizacije "Mladi istraživači Srbije", navodi da nisu samo gradili i obnavljali objekte i brinuli o prirodi, već su u svaku postavljenu ciglu gradili solidarnost sećanja, čuvali analognim fotoaparatima.
Međunarodna prijateljstva negovali su, kaže, lepljenjem markica na razglednice daleko pre postojanja imejla i društvenih mreža, prkoseći viznom režimu koji ih je odvajao od sveta.
Većina mladih želi da volontira
Ohrabruje podatak iz Unicefove ankete, u kojoj je većina mladih izrazila želju da volontira.
Direktorka Kancelarije Unicefa u Srbiji Ređina de Dominići navodi da bi mladi rado volontirali za dečja prava, zaštitu sredine kao i u umetnosti i humanitarnom radu, i ukazuje da na taj način stiču i jačaju veštine koje će im pomoći u pronalaženju posla.
Ministar omladine i sporta ističe se kroz razne akcije koje je Ministarstvo finansiralo, 130 volonterskih projekata, 30 međunarodnih kampova, doniranih preko 46 hiljada sati volonterskih sati, pokazalo koliko je volonterski duh u Srbiji aktivan.
Na svoj dan, volonteri podsećaju da se kroz dobrovoljni rad uči solidarnosti, kreativnosti u rešavanju problema, timskom radu, razumevanju različitosti i pozivaju institucije da ih podrže.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.