„Vojvoda Putnik” ni tamo, ni ovde

Izvor: Politika, 13.Avg.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vojvoda Putnik” ni tamo, ni ovde

Kragujevačka uprava i Ministarstvo odbrane već sedam godina ne mogu da se dogovore šta da se uradi sa kasarnom koja zauzima oko devet hektara na najatraktivnijoj lokaciji u samom centru grada

Kragujevac – „Mislim da ćemo napraviti adekvatan dogovor...“. „Pitanje kasarne treba da bude rešeno na obostrano zadovoljstvo...“ Ove izjave ministra odbrane Dragana Šutanovca i gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića, od pre desetak dana, liče na one od pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sedam godina, kada su nadležni u državi i lokalnoj upravi započeli pregovore o sudbini kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“. Iako i ministar i gradonačelnik sada sugerišu da će „adekvatan dogovor na obostrano zadovoljstvo“ biti brzo postignut, mnoge stvari ne idu u prilog njihovom optimizmu.

Da li je u pitanju samo vrednost zemljišta i nadoknada koju grad mora da izmiri prema Vojsci Srbije kako bi došao u posed jedne od najatraktivnijih lokacija u Kragujevcu ili, pak, nešto drugo, teško je reći. Tek, ova kasarna, koja zauzima površinu od oko devet hektara, i to u samom centru grada, već punih 11 godina, još od bombardovanja NATO-a, ne služi nikome.

Porušeni objekti nisu više za upotrebu, a prostor oko njih zarastao je u šipražje, koje je odlično sklonište za pse lutalice. Povremeno je i meta lopova, a pre dve godine dečaci iz susedstva su iz kasarne odneli municiju, koju su, potom, koristili za igru. Do tragičnih posledica nije došlo samo pukim slučajem, pošto je majka jednog od njih primetila „čudne igračke“.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, član vladajuće stranke „Zajedno za Šumadiju“ Dušan Župljanić izjavio je da je lokalna uprava spremna za dogovor, ali samo pod uslovom da Ministarstvo odbrane prihvati cenu zemljišta koju su odredile gradske službe.

– Procena grada je da kasarna i zemljište vrede 3,8 miliona evra. Ukoliko nadležni republički organi prihvate tu cenu, brzo ćemo se dogovoriti. Za nas je neprihvatljiva procena republičke Poreske uprave, prema kojoj samo zgrada nekadašnje vojne kuhinje vredi 1,3 miliona evra – naveo je Župljanić u izjavi za medije.

Župljanić je podsetio i na „Mega projekat“ koji je Srbija potpisala sa evroatlantskim partnerima, prema čijim odredbama objekti i zemljište Vojske Srbije mogu biti besplatno ustupljeni gradovima, ako ih ovi, kako je naveo, koriste za potrebe javne namene. On je objasnio da je plan kragujevačke uprave da na prostoru kasarne izgradi javnu garažu, novu pijacu, biblioteku i pozorište.

Prema Župljanićevim rečima, Vojsci Srbije, na osnovu „Mega projekta“, treba da bude nadoknađeno tek 21 odsto vrednosti zemljišta koje lokalna uprava bude iskoristila u komercijalne svrhe, odnosno za stanogradnju.

Da li je procena vrednosti zemljišta, koju su radile gradske službe, realna, ili je, pak, baš to „kamen spoticanja“ i razlog zašto Ministarstvo odbrane još uvek nije pristalo da potpiše ugovor o ustupanju kasarne lokalnoj upravi?

Naime, prema proceni gradskih službi, što je lako izračunati, ar zemljišta na kome se nalazi kasarna vredi jedva oko 4.000 evra. S druge strane, kada je gradska uprava bila u ulozi prodavca, onda je ista površina, praktično u istoj zoni, dostizala i desetostruko višu cenu. Kompanija „Nelt“, na primer, koja gradi stanove na lokaciji udaljenoj svega 300 metara od kasarne „Radomir Putnik“, morala je za jedan ar placa da izdvoji čak 36.000 evra.

Osim vrednosti zemljišta, problem su i objekti koji se nalaze u krugu kasarne. Jedan od njih je i reprezentativna zgrada Doma vojske, koja u svom sastavu ima bazen i nekoliko sportskih terena. Koliko ta zgrada sada vredi, teško je reći, budući da je, pošto se godinama ne koristi, dobrano načeta zubom vremena.

Takođe, na rešenje stambenog pitanja u Kragujevcu čeka i oko 90 porodica vojnih beskućnika, kao i porodice oficira koji su izbegli iz bivših jugoslovenskih republika. Oni su najzainteresovaniji za ishod pregovora grada i Ministarstva odbrane, kako bi konačno mogli da računaju da će dobiti „krov nad glavom“. Nadoknada lokalne uprave Vojsci Srbije podrazumeva, naime, i izgradnju nekoliko desetina stanova u krugu kasarne „Radomir Putnik“.

Problema je, dakle, mnogo, ali dobri poznavaoci političkih prilika tvrde da nije sve u ceni kasarne, iako je ona već godinama u korovu i bez ikakve funkcije.

Brane Kartalović

objavljeno: 14/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.