Vojska će odgovoriti na naloge

Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojska će odgovoriti na naloge"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš (FoNet)

Beograd -- Načelnik generalštaba VS Zdravko Ponoš rekao da je vojska sposobna da odgovori na "svaki nalog" koji joj postavi državni vrh.

Ponoš je Radioteleviziji Srbije rekao da današnja vojna vežba izvedena u Beogradu, povodom 15. februara, Dana Vojske Srbije, nije bila demonstracija sile, nego približavanje vojske građanima Srbije.

Ponoš je rekao da se vojska opredelila da reformu sprovede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez dodatnog opterećenja budžeta Srbije, kako se ne bi tražila dodatna izdvajanja građana.

"To možemo da uradimo tako da tražimo unutrašnje rezerve, promenom strukture vojske, odnosno brojnog stanja i načina organizacije i da promenom kvantiteta dobijemo resusrse da popravimo kvalitet i da se posvetimo više kvalitetnijem sistemu obuke, a potom i modernizaciji i opremanju", rekao je Ponoš.

Načelnik generalštaba je rekao da je to moguće uraditi iz planiranog izdvajanja za vojsku od 2,4 odsto bruto drštvenog proizvoda, "ako privreda bude išla onako kako kažu povoljne ekonomske prognoze".

Dodao je i da je uslov za takvu reformu i da vojsci bude omogućeno da prodajom viška imovine "dobije pare" za reformu.

"Socijalni položaj pripadnika vojske još nije popravljen, i to ne može da se uradi u ovom momentu. Ne mogu stvari u toj oblasti da budu tako brze i očigledne i brze", rekao je Ponoš i istakao da plate u vojsci "svakako moraju biti povećane", kako bi bio vraćen ugleg vojnoj profesiji.

Kako do "jeftinijeg" vojnika

Načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš kaže da bi Vojska Srbije do 2010. mogla postati moderna evropska armija.

Ponoš je, u autorskom tekstu za Danas, napisao da bi vojska, uz planirano smanjenje brojnog stanja, do 2010. mogla izaći iz "neslavne zone", gde je izdvajanje po vojniku oko 10.000 dolara.

On je ocenio da je moguća čak i modernizacija i solidno opremanje naoružanjem i opremom do 2010. godine, ako bude poštovan memorandum Vlade Srbije da izdvajanje za odbranu iznosi 2,4 odsto bruto društvenog proizvoda i ukoliko on nastavi da raste, kao i od prodaje vojne imovine.

Ponoš je kazao da je poseban problem u reformi vojske poljuljan sistem vrednosti među njenim pripadnicima, "jer su se, do skoro svuda isticani, našli na marginama društvene pažnje i interesovanja, ugroženog materijalnog položaja".

"Bilo je i zloupotreba vojske, koja je decenijama vaspitavana više kao vojska režima nego države. Režim je propao, a vojska se teško porađala deceniju i po. Vojska kojoj manjka dugoročno usmerenje i kontinuirana kontrola od strane države, po pravilu se zatvara u sebe i mutira na način da se sve manje novca sve nerazumnije raspodeljuje", napisao je Ponoš.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.