Vojnim penzionerima isplata dugovanja od 2008.

Izvor: Akter, 09.Nov.2015, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnim penzionerima isplata dugovanja od 2008.

Vojni penzioneri u Srbiji će na novembarskim čekovima dobiti iznos veći za 6,85 odsto

Iznos će biti uvećan na osnovu odluke Ustavnog suda koja je doneta zbog neravnomernog povećanja i uskladjivanja penzija 2008. godine, najavili su danas predstavnici Vlade.

Tim povodom danas je u Domu Vojske Srbije održan skup na kojem su ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najavili da će od januara >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << penzionerima koji nisu tužili državu biti isplaćena i zaostala dugovanja, a u proseku dug je oko 304.000 dinara po penzioneru.

Na nešto više od 57.000 adresa vojnih penzionera i njihovih naslednika danas će stići detaljna objašnjenja.

Oni će u filijalma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moći da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju i dug će im biti vraćen u jednoj rati već tokom janura 2016. godine. Oni koji ne potoišu taj sporazum neće imati pravo na isplatu duga.

Dug prema penzionerima i neravnopravnost u uskladjivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

Dugovanja koja se sada ispalaćuju iznose oko 24.000 milijarde dinara, a novac za njihovu isplatu izdvojen je zahvalujući uštedama u budžetu i za to neće biti potreban rebalans.

"Za ovo ispravljanje nepravde prema vojnim penzionerima nismo digli kredit, nismo se zadužili", kazao je ministar Vulin i ocenio da država time pokazuje da poštuje vojne penzionere, njihovu odanost Srbiji, i ispunjava datu reč.

Ministar Gašić rekao je da u tom ministarstvu više nema rasipanja, službenih putovanja za brojne delegacije i skupih reprezentacija.

To prema njegovim rečima omogućava značajne uštede, pa će jedan od prioriteta biti i stambeno zbrinajvanje vojnih penzionera.

"Samo tokom 2015. godine obezbedili smo 965 stanova", istakao je Gašić.

Predsednik Udruženja Vojnih penzionera Srbije Ljubomir Draganjac rekao je da je odluka o povećanju i uskladjivanju vojnih penzionera zadovoljavajuća, a da će svaki eventualni probem biti rešavan preko institucija.

On je naveo da je oko 30.000 vojnih penzionera tužilo državu i da je na njima sada da odluče da li će potpisati sporazum o vansudskom poravnanju ili će nastaviti postupak.

Direktorka Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović navela je da će u filijalama ove službe biti otvoreni posebni šalteri na kojima će vojni penzioneri moći da potišu sporazum, a potom će im dug biti isplaćen.

Ona je kazala da neće biti redova, a procedura će biti jednostavna.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Vojne penzije od 1. decembra veće za 11 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015

Ministar odbrane Bratislav Gašić najavio je danas da će penzije za oko 40.000 vojnih penzionera biti povećane od 1. decembra za 11 odsto..."Danas je održan zajednički sastanak ministra za rad Aleksandra Vulina i predstavnika vojnih penzionera kome sam prisustvovao i na kome je dogovoreno da od...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.