Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojnici pod staklenim zvonom?"

Niš -- Ni posle 12 dana nije otkriven uzrok oboljevanja više od 100 vojnika iz niških kasarni.

Rezultati analiza sa Vojno-medicinske akademije još nisu stigli, a neki mediji objavljuju nezvanične informacije da je bakterija nađena u svežem kupusu uzrok trovanja. Kupus je izbačen iz menija kasarni u Nišu, a odgovorni u Vojsci kažu da za sve namirnice sem poljoprivrednih proizvoda postoje odgovarajući sertifikati.

Hrana za sve vojnike u niškim kasarnama priprema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se u kuhinji kasarne u Panteleju. Tu se i skladište sve namirnice. Meso i mesne prerađevine nabavljaju se preko resornog ministarstva, a mleko i poljoprivredne proizvode nabavlja Niški korpus, na tenderu.

Jovica Stojković, načelnik Intendatske službe, kaže da za poljoprivredne proizvode primarne proizvodnje nema sertifikata i da za tako nešto ne postoji regulativa. Stojković kaže da su vojnici nekoliko dana posle oboljevanja jeli kupus i da novih trovanja nije bilo. "Ne preduzimamo dodatne sanitarne mere jer su redovne sasvim dovoljne za zaštitu zdravlja vojnika. Redovna mera je da operete ruke posle određene aktivnosti, da ih dezinfikujete ako radite s hranom. Pa šta bi trebalo da bude posebna mera, da stavimo stakleno zvono?", konstatuje on.

Vojnici kažu da je kvalitet hrane pre trovanja bio dobar, kao i sada, i nemaju značajnije primedbe ni na higijenske uslove u kasarnama.

Prvi rezultati analiza pokazuju da nisu nađene žive bakterije u hrani. Upravnik Vojne bolnice u Nišu Sreten Milenković izjavio je da se u kuvanoj hrani žive bakterije nikako ne mogu naći, ali da ostaju, toksini koji su mogli biti uzrok trovanja, za B92 javlja Aleksandra Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.