Izvor: B92, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voda iz sistema Gruža ispravna

Kragujevac -- Direktor kragujevačkog Vodovoda Obren Ćetković kaže da je voda iz sistema Gruža i bakteriološki i hemijski ispravna.

Ćetković je za TV Kragujevac rekao da stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja svakodnevno analiziraju kvalitet vode i da svi rezultati pokazuju da je voda iz gradskog Vodovoda ispravna za piće.

Skupština opštine Knić saopštila je 21. maja da je voda donjeg toka reke Gruže zagađena ispuštanjem hemikalija iz hidrosistema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tucački naper, što je izazvalo pomor ribe i ugrozilo poljoprivredne kulture kraj reke.

Odbacujući kao netačnu informaciju opštine Knić da je voda reke Gruže zagađena hemikalijama koje se koriste u preradi vode, Ćetković je rekao da je Institut za zaštitu jedini kompetentan da uzima uzorke vode za analizu i upozorio da komunalne službe opštine Knić nisu poštovale utvrđenu proceduru.

Predsednik opštine Knić Bratislav Nikolić ponovio je da postoje dokazi o zagađenju donjeg toka reke Gruže i da se zbog prisustva hemikalija koje se izlivaju u reku ona godinama ne koristi za kupanje i pojenje stoke.

Nikolić je dodao da je dosta građana iz sela u donjem toku Gruže intervenisalo zbog zamućenja vode, promene boje i pojave taloga na rečnom koritu, što potvrđuju i rezultati Instituta za zaštitu zdravlja.

Zamenik direktora Instituta za zaštitu zdravlja Nebojša Ranković upozorio je da je postupak utvrđivanja ispravnosti vode strogo određen i da komunalne službe opštine Knić nisu poštovale proceduru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.