Vlasti SAD navele uzrok smrti Maksima Kuzmina

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2013, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlasti SAD navele uzrok smrti Maksima Kuzmina

04.03.2013. -

Vlasti američke države Teksas su objavile zvaničnu verziju smrti posvojenog deteta iz Rusije Maksima Kuzmina. Prema njihovom mišlenju, dete je poginulo usled nesrećnog slučaja. Opunomoćeni za dečja prava pri predsedniku RF Pavel Astahov je pozvao rusko MSP, Generalno tužilaštvo i Isledni komitet da zatraže od SAD materijale o smrti deteta.

Dete je samo sebi nanelo traume. To je mišlenje američkih eksperata, koji su dobili rezultate obdukcije tela Maksima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Do smrti je došlo usled nesrećnog slučaja, - izjavio je prilikom konferencije za štampu u Teksasu mesni tužilac Bobi Blend.

- Eksperti su izvršili obdukciju i došli do zaključka da je uzrok smrti pucanje arterijeu trbušnoj duplji. Karakter traume svedoči da je to nesrećni slučaj. I dalje prikupljamo pojedinosti o smrti dečka. Zatim ćemo predati materijale resorima, koji se bave istragom tog predmeta.

Na koji je način moglo trogodišnje dete da nanese sebi smrtonosnu traumu, štampi nisu javili. Materijale medicinske ekspertize nisu pokazali. Ruskim stručnjacuima nisu dozvolili da učestvuju u istrazi u SAD-u. Dolazi se do zaključka da Amerikanci pokušavaju da nešto sakriju, - kaže član komiteta za međunarodne odnose Državne dume RF Anvar Mahmutov.

- Zatvorenost te istrage s američke strane izaziva kod nas velike sumnje u njenu objektivnost. Bilo je saopšteno da je dete sebi nanelo smrtonosne telesne povrede. To ne može da se shvati. Takva mala deca nisu sklona da sebe promišljeno povrede. Da su u SAD-u težili pravednosti, sve bi nam davno pokazali. Međutim, nema ništa od toga.

Zanimljivo je što je iz zvaničnog zaključka o smrti nestalo saopštenje o modricama i ranama na telu deteta, između ostalih, u donjem delu trbuha, i o psihotropnim lekovima, koje su davali detetu prijemni roditelji. Ranije su te dve činjenice potvrdili pripadnici pravnih organa, kojima su saopštili o smrti Maksima iz bolnice, kao i advokat supruga Šato.

Vlasti Teksasa su izjavile da ne vide povod za krivičnu odgovornost prijemnih roditelja Maksima Kuzmina. Verovatno će ih optužiti za nedovoljno ispunjavanje roditeljskih obaveza, i ništa više.

Opunomoćeni za prava deteta u Rusiji Pavel Astahov je već pozvao ruske vlasti da insistiraju na pravednosti i ne dopuste da smrt dečka ostane nekažnjena. Ranije je Istražni komitet RF pokrenuo krivični predmet prema prijemnim roditeljima Maksima Kuzmina.

Supružnici Šato su posvojili dečka u jesen protekle godine. 21. januara je on umro. U Ruskom konzulatu su saznali o tragediji 18. februara iz mesne štampe. Vlasti SAD o smrti državljanina RF nisu saopštile, istragu su počele tek posle insistiranja Moskve i društvenog odjeka. U porodici Šato ostaje mlađi brat Maksima Kuzmina.

Izvor: Glas Rusije, foto: «Vesti.Ru»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.